Hlavní obsah

Jachtař Maier vybojoval v 48 letech start na olympiádě

Falmouth

Jachtař Michael Maier pojede na svoji pátou olympiádu. Jedenáct dnů po osmačtyřicátých narozeninách vybojoval v třídě Finn 24. místo na mistrovství světa a zároveň i postup na hry do Londýna.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

V třídě Finn by zajistil Česku na šampionátu v britském Falmouthu účastnické místo rovněž sedmatřicátý Tomáš Vika, ale každou třídu může na olympiádě reprezentovat pouze jeden jachtař. "Pokud se něco nestane, on sám si to nerozmyslí, tak nominujeme Michala," řekl ČTK šéf jachtařského svazu Karel Bauer.

S vidinou olympijského závodu se naopak rozloučili bratři Pavel a Ondřej Bobkové ve třídě 470, kteří se na MS v Barceloně nedostali do takzvané zlaté skupiny. Celkem tak bude v olympijském revíru ve Weymouthu startovat čtveřice českých jachtařů. Před Maierem uspěli minulý týden Viktor Teplý v třídě Laser, v dubnu Karel Lavický ve windsurfingové třídě RS:X a jako první již v prosinci Veronika Fenclová v třídě Laser Radial.

Roudnický Maier, který má zkušenosti i z kvalifikace na nejslavnější jachtařský závod Americký pohár, pojede na své páté olympijské hry. Stříbrný jachtař z mistrovství Evropy z roku 1998 a pátý z mistrovství světa před dvanácti lety poprvé startoval v Atlantě 1996, jel v Sydney 2000, Aténách 2004 i naposledy v Pekingu.

Mistrovství světa v jachtingu v olympijské třídě Finn ve Falmouthu (Británie):
1. Ainslie10 b.
2. Wright (oba Brit.)30
3. Hoegh-Christensen (Dán.)64
...
24. Maier192
37. Vika228
72. Deutscher (všichni ČR)566

Reklama