Hlavní obsah

Čeští horolezci se znovu pokusí o prvovýstup na Nangá Parbat

Praha

Po roce se znovu vracejí na místo činu, nebezpečná jižní stěna Nangá Parbatu (8125 metrů) láká jako bludička na blatech. Čeští horolezci Marek Holeček a Zdeněk Hrubý se během léta pokusí dokončit prvovýstup Rupálskou stěnou, který loni zastavila nepřízeň počasí v 7200 metrech. Pokud uspějí, zapíší do historie himálajského první český prvovýstup po dlouhých třiadvaceti letech.

Foto: archiv Marka Holečka

Jižní stěna Nanga Parbatu - Rupálská stěna - v celé své kráse.

Článek

Rupálská stěna Nangá Parbatu je s více než 4,5kilometrovým převýšením nejmohutnější stěnou planety a vzhledem k obtížnosti výstupu nepatří mezi tradiční cíle himálajistů. Pro Holečka s Hrubým ale naopak představuje jasnou výzvu - přidat k dosud prostoupeným pěti směrům (čtyři uznávané, pátý kontroverzní) k vrcholu deváté nejvyšší hory světa další v oblasti Centrálního pilíře. Alpským stylem, bez pomoci umělého kyslíku a podpory výškových nosičů.

„Stěna je složitá a všichni se jí vyhýbají jako čert kříži. Moc dobře si pamatuji, jak jsem ji poprvé spatřil na vlastní oči a polkl knedlík hrůzy,“ podotkl Holeček během tradičního závěrečného shonu před odletem do Pákistánu, kam se oba dobrodruzi vydali tento týden.

Název expedice Klättermusen Wild Choice (Divoká volba) letos doplnili ještě o Comeback. „Jen doufám, že tam nebudeme muset v dalších letech přidávat římské číslice I až X,“ usmíval se Holeček, jehož sólový výstup zastavil v loňském roce příval čerstvého sněhu. Hororový sestup v linii výstupu by ostřílený horský matador už podruhé absolvovat nechtěl.

Loňský pokus byl ovšem poučením i v jiném ohledu. „Zjistili jsme, že aklimatizace v Rupálu je špatná a nebezpečná,“ upozornil Hrubý. V plánu expedice proto došlo proti loňskému roku k zásadní změně. První polovinu vyplní aklimatizační pokus o výstup k vrcholu Nangá Parbatu v severní Diamírské stěně Kinshoferovou cestou, která je dnes považována za „normálku“. Holeček s Hrubým budou v této části spolupracovat s dalšími čtyřmi českými horolezci. „Současně půjde o přípravu sestupu po průstupu Rupálské stěny, rádi bychom v Diamíru zanechali nedaleko vrcholu stan,“ vysvětluje Hrubý.

V druhé části expedice se Holeček s Hrubým hodlají přesunout pod Rupálskou stěnu s cílem naplnit hlavní cíl. „Je to jako pozvánka do kina, jen nevíme, jestli na komedii, nebo horor,“ poznamenal Holeček s úsměvem.

Dvě předešlé expedice ve stejném složení poznamenaly Hrubého zdravotní obtíže: při pokusu o prvovýstup na Gašerbrum I v roce 2009 mu praskly v výšce 7500 metrů žaludeční vředy a téměř dokončený úspěšný průstup se změnil v dramatický boj o život. Loni vyrazil Holeček do stěny sám, protože jeho parťáka postihl zánět šlach v paži a navíc do postižené ruky dostal zásah letícím kamenem. "Nebylo nejrozumější, aby Marek šel nahoru sám. Ale cloumalo to s ním, tak jsme mu řekl, ať to zkusí," vzpomněl Hrubý. Oba členové miniexpedice věří, že smůly si již vybrali dost a napotřetí společnými silami uspějí...

Reklama