Hlavní obsah

Na Tour zvládl osm tisíc kilometrů. Teď se chystá na olympijské hry

Limoux

Dvakrát byl v minulosti mistrem Velké Británie v silniční cyklistice. Slavnou Tour de France si nikdy jako závodník nezkusil. Až před šesti roky v třiačtyřiceti letech si Tim Harris splnil sen. V pelotonu se však objevil jako řidič doprovodného vozidla. Bývalých závodníků za volantem automobilů v koloně slavného závodu je velké množství.

Foto: Radek Malina, Právo

Tim Harris, bývalý cyklistický závodník, před startem jedné z etap Tour de France v rozhovoru s Peterem Velitsem.

Článek

„Pronajímám domy v Itálii a Belgii, kde momentálně žiju,“ vykládal o hlavním způsobu obživy devětačtyřicetiletý rodák ze Swaffhamu. Má licenci a mohl by zastupovat mladé talentované jezdce. Jenže manažerů je mnoho, kvalitních cyklistů málo.

Když před šesti lety dostal nabídku jezdit pro Škodu Auto v pelotonu Tour de France, neváhal. „Řidiči sponzorských vozů jsou většinou bývalí závodníci. Zvláště po loňském incidentu, kdy nezkušený televizní kameraman srazil několik cyklistů, se na bezpečnost hodně dbá,“ zdůraznil Harris.

Během dvaceti etap na tachometru natočil přes osm tisíc kilometrů. „Kromě etap jsem absolvoval spoustu přejezdů, kde kilometry rychle naskakují. Denně jsem vstával v šest. Je to únavné, ale pestré. Potkávám různé lidi, pokaždé na jiném místě,“ vyprávěl.

S Froomem na dovolené

V pelotonu má mnoho přátel. „Znám se s polovinou jezdců. S Froomem jsem byl na dovolené dva týdny v Malajsii, bratrům Velitsům pronajímám dům a s Gilbertem jsme kamarádi,“ vykládal Harris, když u něj cestou na start legendární Belgičan stavěl a vřele se objímali, stejně jako o chvilku dříve se slovenskými bratry ve službách týmu Omega Pharma Quick Step.

Doma mnoho času v roce Harris netráví. Jako řidič byl i na závodech v Coloradu, v Malajsii, Kanadě či Argentině. A chystá se i na silniční závod při olympijských hrách. „U nás v Anglii jde teď cyklistika hodně nahoru díky Wigginsovi, který Tour vyhrál. Navíc máme celkově silný tým pro olympijské hry. Jsem na kluky pyšný. I díky nim jde popularita sportu v Anglii nahoru,“ vyprávěl Harris.

„Ale pořád je cyklistika až za fotbalem, ragby, závody koní a snookerem,“ přiznával borec, jehož vrcholem byla sezóna v týmu Festina na začátku devadesátých let, během nichž se dostal i do Čech. „Jel jsem Závod míru. Byl jsem v Mladé Boleslavi a v Praze, víc si nepamatuji,“ omlouval se světoběžník z cyklistického pelotonu.

Reklama