Hlavní obsah

Ukrajinský fenomén Kličko chce obhájit světové tituly na počest zesnulého trenéra

Hamburk

Polský obr Mariusz Wach je dalším z řady boxerů, kteří se pokusí sesadit Ukrajince Vladimira Klička z trůnu pro nejlepšího profesionálního boxera těžké váhové kategorie. Dosud neporažený Wach vyzve Klička v sobotu v Hamburku a ve hře budou světové tituly organizací WBO, IBF, WBA a IBO.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Ukrajinský šampión Vladimir Kličko se na tréninku v Hamburku připravuje na souboj s Polákem Mariuszem Wachem.

Článek
Fotogalerie

Vysoce favorizovaný Kličko se v ringu poprvé představí bez svého dlouholetého trenéra Emanuela Stewarda, který v říjnu zemřel ve věku 68 let. Právě Steward dovedl ukrajinského boxera ke všem titulům, koučoval jej od roku 2004.

"Je to velká rána pro všechny," uvedl Kličko na tiskové konferenci před zápasem ke Stewardovu úmrtí. "Byl to divný pocit v přípravě...Ale víme, co by udělal a co by chtěl, abychom udělali my," řekl šestatřicetiletý boxer, který chce vyhrát i pro Stewarda. "Sice už tady není, ale já budu v sobotu hájit všechny tituly, které jsme získali společně," podotkl Kličko.

Sledovat ho bude jiná "boxerská legenda," hollywoodský herec Sylvester Stallone neboli slavný Rocky Balboa. "Jako malý jsem filmy s Rockym hltal. To byl důvod, proč jsme se nadchli pro box," řekl Kličko. V sobotu se bude snažit, aby svého hrdinu z dětství nezklamal. "Vladimir je chytřejší než Rocky, protřelý a světaznalý. Je mnohem víc než jen boxer," řekl Stallone listu Bild. S dovětkem, že proti němu by neměl šanci.

Kličko poprvé narazí na vyššího soupeře

Mladší z bratrské dvojice Kličků má na kontě 61 zápasů v profiringu a 58 jich vyhrál. Neporažený je už více než osm let. Poprvé se ale utká s boxerem, který je vyšší než on. Wach měří 202 cm, což je o čtyři centimetry více než Kličko.

"Bude to trošku zvláštní," přiznal Ukrajinec. "Je to zkušený boxer, který se i přes svou výšku pohybuje velmi dobře. Ale řeknu větu, kterou vždy říkal Emanuel (Steward). Vítej ve světě velkého boxu," pousmál se Kličko, jenž 50 z 58 vítězství dosáhl před limitem.

Dvaatřicetiletý Wach věří, že dokáže favorita zaskočit a porazit. "V sobotu uvidíte jiného Mariusze Wacha. Poláka, který bude chtít všechny pásy. Tenhle zápas si nebudete pamatovat pár hodin, ale budete na něj vzpomínat dny, týdny, měsíce," uvedl sebevědomě polský boxer, který zatím mezi profesionály vyhrál všech 27 zápasů. "Děkuji za šanci, kterou jsem dostal a chci ji maximálně využít. Jsem připraven na všechno," dodal Wach.

Reklama