Hlavní obsah

Ruská olympijská pochodeň hořela i na dně Bajkalu

Moskva

Pochodeň, která příští rok zapálí olympijský oheň na startu zimní olympiády v jihoruském Soči, zavítala i do vod sibiřského jezera Bajkal. Zatím potápěči experimentálně ověřili, že ani ve vodě olympijský oheň nezhasne, a tak lze Bajkal zapojit jako jeden z úseků do olympijské štafety.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruská olympijská pochodeň odolá větru i dešti.

Článek

"Na dno nejhlubšího jezera světa se pod dohledem zástupců Mezinárodního olympijského výboru spustil potápěč s hořící olympijskou pochodní. Trénink potvrdil to, co se plánovalo, tedy že oheň nezhasl," oznámila dnes irkutská odbočka ministerstva pro mimořádné situace, které v Rusku mívá na starosti katastrofy a pohromy všeho druhu.

Potápěč s hořící pochodní překonal pod vodou vzdálenost asi dvaceti metrů. "Plamen nezhasl díky speciální konstrukci hořáku inspirované signálním světlem, jakým se na moři předávají vzkazy mezi loďmi," dodalo ministerstvo.

Poodhalili tajemství

Ruská média úřední komuniké vděčně převzala jako "poodhalení roušky tajemství", protože experiment s potápěčem a nehasnoucím ohněm se ve skutečnosti odehrál již v listopadu. S oznámením se však vyčkávalo až na oficiální představení pochodně v Moskvě, a to se odehrálo v pondělí. Další zkouška, tentokrát generální, má následovat na Bajkalu koncem letošního roku, těsně před olympijskou štafetou.

Sama štafeta s olympijským ohněm vyběhne 7. října a vzhledem k ruské vášni pro superlativy má být "nejdelší v celé historii zimních olympijských her": 14.000 běžců má nést pochodeň přes 2900 obcí a všech 83 ruských regionů, takže překoná celkovou vzdálenost 65.000 kilometrů.

Kampaň k výběru běžců do štafety odstartovala dnes v Moskvě, pod hlavičkou jednoho z amerických výrobců limonád, přes jehož web si každý Rus starší 14 let může podat přihlášku.

Reklama

Související témata: