Hlavní obsah

Třetí místo bylo jako vítězství, liboval si kouč Sáblíkové Novák

Inzel/Praha

Zatímco rychlobruslařka Martina Sáblíková se po bronzovém závodě Světového poháru na 3000 m v Inzelu věnovala důkladné rehabilitaci, trenér Petr Novák už spřádal další plány...

Foto: Karel Felt, Právo

Trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák

Článek

Jak berete třetí místo Martiny v Inzelu?

Jako velký úspěch. Nikdy jsem se žádným třetím místem nebyl tak spokojený. V první řadě šlo o to, aby Martina porazila Beckertovou, která je jí v celkovém hodnocení Světového poháru nejblíže. Upřímně řečeno, nemluvili jsme o umístění, ale o vítězství v přímém souboji poslední nedělní rozjížďky. To se podařilo a tohle třetí místo nejen Martinu udrželo kontinuálně na stupních vítězů po mnoho let, ale přiblížilo jí i sedmé celkové vítězství ve Světovém poháru. Wüstová, ač v Inzelu vyhrála, už ji na dlouhých tratích nemůže dohonit.

Neměl jste obavu o její záda?

V Inzelu se o Martinu stará zkušený fyzioterapeut Thomas Schaufler. Samozřejmě nějaká obava tam byla, ale po projetí cílem záda nebolela víc než jindy. Za to jí od soboty bolí v krku, takže se musela poprat i s tímto problémem.

Po dojezdu cílem vypadala vaše svěřenkyně hodně unavená, ani na žertování s Claudií Pechsteinovou neměla náladu...

To je logické. Do závodu dala opravdu všechno. Když si uvědomíte, že od prosince nemůžeme pracovat na síle a posilovat, pak ten úbytek sil se musí projevit. Martina znovu potvrdila, že je velká bojovnice a do závodu dala i všechnu vůli. Ale čas 4:05.41 beru. Byla před jízdou hodně nervózní, pak z ní všechno spadlo. Na stupně vítězů už šla s úsměvem.

Pokrok při léčení je tedy patrný?

Určitě ano. Navíc z Kolína nad Rýnem za námi v neděli pozdě večer dorazí specialista, který prý ví, kde může být problém - a nemusí to být v zádech. Martinu prohlédne, pak uvidíme, co dál.

Kdyby bylo opravdu dobře, nezvažovali byste start na světovém vícebojařském šampionátu v Hamaru?

Kdepak! Martině chybí síla, která je nesmírně důležitá pro pětistovku a její start. Pokud nezajede dobře nejkratší trať, nemá reálnou šanci stát celkově na stupních vítězů. Bylo by to zbytečné riziko. Raději budeme pokračovat v rehabilitaci a tréninku. Pomalu začneme posilovat. Ještě v pondělí se přesuneme do našeho druhého domova v italském Collalbu.

Prozradíte nejbližší plány?

Připravit se na závěr Světového poháru. První březnový víkend se jede pětka v Erfurtu, kde ji čeká opět přímý souboj s Beckertovou. Když ji porazí, pak za týden ve finále v Heerenveenu by to mohla dojet na sedmé celkové vítězství. Potom přijde na řadu ladění na mistrovství světa na jednotlivých tratích ve druhé půlce března v Soči. Věřím, že tam bude na tři nebo pět kilometrů zlatá. Hlavně si chceme otestovat nový olympijský ovál.

Martinu Sáblíkovou znáte od dětství. Nikdy ji tak dlouhodobé zdravotní problémy nepostihly. Jak je snáší?

Nic příjemného, ale v rámci možností dobře. Dohodli jsme se na vynechání Hamaru, protože zdraví je přednější.

Reklama