Hlavní obsah

Česká štafeta ve finále SP těsně pátá

FALUN

Až v cílové rovince přišla česká mužská běžecká štafeta o umístění na stupních vítězů v posledním závodě Světového poháru ve švédském Falunu. Finišman Martin Koukal se krátce před cílem pokusil o nástup, v závěrečných metrech však na nejlepší nestačil a skončil pátý.

Foto: ČTK

Zleva Frode Estil z Norska, Švéd Mathias Fredriksson a český reprezentant Lukáš Bauer finišují na druhém úseku závodu štafet na 4x10 km.

Článek

Naopak své nepovedené vystoupení ze světového šampionátu ve Val di Fiemme napravil Švéd Jörgen Brink, který domácí štafetu dovedl k vítězství. Druzí skončili s odstupem 1,3 vteřiny Italové, třetí místo obsadila štafeta Německa.

Českou štafetu rozbíhal Jiří Magál, který Lukáši Bauerovi na druhém klasickém úseku předával se ztrátou devatenácti vteřin na čelo závodu. Bauer po čtyřech kilometrech špici dotáhl a po polovině závodu předával na třetím místě s nepatrným odstupem na prvního Mathiase Fredrikssona.

Koukal doháněl výraznou ztrátu

Na prvním bruslařském úseku se ve tříčlenné vedoucí skupině snažil společně se švédským a norským závodníkem udržet i Petr Michl, který však nasazené tempo nevydržel a Koukalovi předával s více než půlminutovou ztrátou na sedmém místě.

Koukal dokázal využít taktizování závodníků vedoucí skupiny a již po 1800 metrech ji dostihl. Český závodník společně se Švédem Brinkem a Italem Christianem Zorzim udával tempo, kterému nakonec stačila pouze pětice závodníků. Krátce před cílem se český reprezentant pokusil o trhák, jeho nástup však ostatní závodníci zachytili a v posledním sjezdu před stadionem se dostali před něj.

V cílové rovince měl nejvíce sil Brink, naopak až na čtvrtém místě skončili Norové, za které tentokrát nefinišoval Thomas Alsgaard, ale Tore Ruut Hofstad. Česká čtveřice skončila pátá, a o jednu příčku tak vylepšila umístění z letošního Světového šampionátu ve Val di Fiemme.

Výsledky - štafeta 4x10 kilometrů:
1. ŠvédskoCarlsson, M. Fredriksson, Södergren, Brink1:54:44,0
2. ItálieDi Centa, Valbusa, Piller-Cottrer, Zorzi- 1,3
3. NěmeckoFilbrich, Schlütter, Sommerfeld, Teichmann- 2,3
4. Norsko-4,0
5. ČRMagál, Bauer, Michl, Koukal-4,2
Pořadí SP národů:
1. Norsko9098
2. Německo5883
3. Itálie4952
...
8. ČR1188

Reklama

Související témata: