Hlavní obsah

VIDEO: Nezničitelný stařec. V dvaasedmdesáti letech hraje aktivně ragby v nižší lize

Londýn

Tomu se říká láska ke sportu, neuvěřitelná vytrvalost a oddanost ragby. John Goldman ho sleduje a hraje od mala. V pozdějším věku jej však potkaly vážné zdravotní problémy, kvůli nimž musel kariéru přerušit. Absolvoval bypassovou operaci, potýkal se s rakovinu. Hodně si vytrpěl. Nevzdal se, boj se zákeřnou nemocí vyhrál, uzdravil se a teď si užívá zasloužené penze.

Dvaasedmdesátiletý John Goldman hraje rugby za Mill Hill.Video: Reuters

 
Článek

Kdo by ale čekal, že ji dvaasedmdesátiletý John Goldman tráví jen v teplém obýváku v křesle u televize, šeredně by se spletl. Osminásobný dědeček nazuje každou sobotu boty a vyrazí na ragbyové hřiště. Ne však jako divák, pořadatel či údržbář stadiónu, nýbrž jako aktivní hráč!

Jako mladý se věnoval ragby čtrnáct let. S nápadem vrátit se ke sportu pro tvrdé chlapy přišla jeho manželka, když mu bylo padesát. Vášeň k této míčové hře nakonec rodáka z londýnského předměstí Hendon přiměla k tomu, aby zašel do místního klubu Mill Hill a domluvil se s ním na spolupráci.

"Jen si zahrát a být v kontaktu," vysvětluje Goldman, proč se s velkým potěšením vydává každý víkend na stadión.

Goldman obléká pouze dres rezervního týmu, přesto mu nadšení a chuť do hry nechybí. Nastupuje na pozici pilíře, v první řadě operuje ještě s osmapadesátiletým Timem Hurstem a třiapadesátiletým mlynářem Stevem Cracknellem. Všem třem je dohromady 183 let. "Domníváme se, že je to pravděpodobně nejstarší první řada na světě," připomněl Hurst.

Reklama