Hlavní obsah

Lukášovu medaili z MS jsem čekal, říká Krpálkův trenér Lacina

Rio de Janeiro

Před dvěma lety byl trenér Petr Lacina mile překvapený tím, když jeho elitní svěřenec Lukáš Krpálek na mistrovství světa poprvé uchvátil bronz. Když to Krpálek zopakoval v sobotu v Riu de Janeiro, Lacinovi se spíš vyplnila předturnajová předtucha o tom, že dvaadvacetiletý závodník jen potvrdí svoji extratřídu. Byť Lacina tajně snil o zlatu a mrzela jej semifinálová Krpálkova prohra s Nizozemcem Henkem Grolem.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Lukáš Krpálek má dobojováno. Z Brazílie veze bronz.

Článek

Ale i druhý světový bronz za sebou Lacinu hřál. "S odstupem musím říct, že jsem tady Lukášovu medaili čekal. Zatímco předloni v Paříži to byl ještě trochu šok," uvedl Lacina.

Kouč má radost z toho, že na Krpálka je na velkých akcích většinou spolehnutí. "Ale legendou se může nazývat až ve chvíli, kdy svět nebo olympiádu vyhraje," usmíval se kouč. V dubnu závodník USK Praha ovládl evropský šampionát, teď zdařilou sezónu dokonal bronzovou brazilskou pečetí.

"Má obrovské srdce"

„Zase jen potvrdil, že to je závodník s obrovským srdcem, který se vždycky vypne k velkým výkonům. Ani tady to nebyla prča, Lukáš od prvního zápasu musel jet na maximum a až na porážku s Grolem to zvládl výtečně. I když to celé nevyhrál, bronz má v té nabité konkurenci váhu," tvrdil Lacina.

Sám si pohrával s myšlenkou, jak by se Krpálek na šampionátu představil, kdyby jej nelimitovala zranění lokte a také zad. Druhý problém si Krpálek přivodil přímo během turnaje ve druhém kole proti Portualci Fonsecovi. "Je fakt, že celý závěr přípravy nebyl optimální, zdálo se mi, že Lukášovi trochu chybí jiskra. A do toho ty zdravotní komplikace. Kdyby se mu to všechno vyhnulo, třeba to tady celé vyhrál," podotkl Lacina.

Prohra mu prý může prokázat službu

Semifinálová prohra s Grolem podle něj Krpálkovi může v budoucnu ještě prokázat velkou službu. Lacina chápe Krpálkovo zklamání ve chvíli, kdy jeho nizozemský rival duel ukončil 43 sekund před koncem. "Teď nás to hodně štve, ale každé takové utkání je velkým poučením, když si z toho vezmeme to dobré. A Lukáš to umí. Pro jeho růst to může být dobrý impulz, protože ještě není na stropu své výkonnosti a má ještě prostor na zlepšení. 'Krpoš' si to semifinále musí zapamatovat, nebo mu to budu připomínat sám," uvedl Lacina.

Kouč však těsně po turnaji také litoval toho, že Krpálek zbytečně chyboval a nabídl Grolovi cestu do finále. "Lukáš se bál, že dostane druhý trest za pasivitu a Grol tak srovná krok. Bohužel se nechal úplně zmuchlat a hodit na ipon. Kdyby se pral normálně a nezačal možná až moc brzo bránit náskok, nestalo by se to," přemítal Lacina.

Klíčové podle něj bylo, že Krpálek po jediném nezdaru v turnaji našel morální síly a rychle se zkoncentroval na nakonec úspěšný souboj o třetí místo s Japoncem Takašim Onem. "Po semifinále byl Lukáš extrémně nešťastný, ale zmobilizoval se. Pomohlo mu i to, že si na Japonce věřil a podle toho ten zápas vypadal. To už zase byla extratřída," pochvaloval si.

Dokázal se ale také vžít do rozporuplných pocitů svého svěřence, který těsně po poslední výhře dál litoval promarněné šance v semifinále. "To je úděl takových borců. Illiadis s Denisovem také byli v pátek na stupních vítězů zklamaní, že nevyhráli svoji devadesátku. Lukáš může být v klidu, má dost času na to, aby jednou stanul úplně nejvýš," věřil Lacina.

Za odměnu podzimní volno

Za získaný bronz dá Krpálkovi odměnu v podobě poměrně dlouhého podzimního volna. "Zaslouží si to, pět let brutálně dřel, jezdil ze závodů na soustředění a naopak. Teď si od juda trochu orazí. A od začátku příštího roku se začneme chystat na další vrcholy a hlavně start olympijské kvalifikace," dodal Lacina.

Reklama

Související témata: