Hlavní obsah

Sáblíková po triumfu na pětce získala na ME ve víceboji bronz

Hamar
Aktualizováno

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla závěrečný závod na 5000 metrů a na mistrovství Evropy ve víceboji v norském Hamaru získala bronzovou medaili. Vyhrála Nizozemka Ireen Wüstová, která se kontinentální šampionkou stala už potřetí. Šestadvacetiletá Sáblíková získala na ME již sedmou medaili v kariéře, bronz vybojovala potřetí.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sáblíková na trati závodu ME ve víceboji v norském Hamaru.

Článek

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se na severu Evropy postupně posouvala výsledkovou listinou. Po úvodní pětistovce byla 19., po třetím místě na trojce poskočila na jedenácté místo. Dnes obsadila pátou pozici na patnáctistovce a do závěrečné pětky vstupovala jako osmá žena průběžného pořadí.

"Byla jsem z toho trošku rozpačitá a moc jsem nevěřila, že by to mohlo na medaili jít," přiznala Sáblíková, které před závěrem dělilo od medaile jen necelých šest sekund. I proto, že do té doby třetí Ruska Jekatěrina Šichovová se kvůli zdravotním problémům odhlásila ze závěrečného vytrvalostního závodu. "Všichni mě ale přesvědčovali, že to půjde a povedlo se. Důležité bylo, že se mi hodně povedla patnáctistovka, kterou jsem nejela dva měsíce," usmívala se Sáblíková.

Rodačka z Nového města na Moravě se představila ve druhé ze čtyř rozjížděk a podařilo se jí zajet velmi dobrý čas 6:58,13, kterým ještě vylepšila medailové vyhlídky. Před závěrečnou rozjížďkou, v níž se společně s Wüstovou představila další Nizozemka Yvonne Nautaová, bylo jasné, že mezi třemi nejlepšími česká reprezentantka chybět nebude.

Zatímco o vítězství Wüstové nebylo pochyb, Nautaová srdnatě bojovala o stříbro, které nakonec vybojovala. Zaostala jen o pět setin sekundy za osobním rekordem a vedle Sáblíkové se jako jediná dokázala dostat pod hranici sedmi minut. Po přepočtu časů nakonec druhou a třetí ženu konečné klasifikace dělilo 31 setin sekundy.

Ke stříbru chyběla lepší pětistovka

"Aby z toho bylo stříbro, musela bych zajet lépe pětistovku. To byl začátek celého problému, nabrala jsem moc velkou ztrátu. I trojka možná šla jet o trochu rychleji. A na pětce Holanďankám pomohlo, že jely vedle sebe a pomáhaly si. Kdyby to bylo nalosované jinak, mohlo to vyjít," hodnotila Sáblíková celé ME. Více než průběžné pořadí ale na konci sledovala dílčí výsledky. "Chtěla jsem vyhrát pětku. Říkala jsem si, že to snad Nautaová nedá," přiznala.

I nadále tak čeká na premiérové stříbro z ME, ve sbírce má čtyři zlata a tři bronzy. "Vyhýbá se mi, ale já jsem ráda, že nejsem čtvrtá jako loni. Já jsem hrozně ráda za medaili, kterou jsem před sezonou z ME chtěla," uvedla Sáblíková. Závody v Hamaru brala hlavně jako test připravenosti na olympiádu v Soči. "Je vidět, že na to mám a jsem připravená. To je nejdůležitější. Uvidíme, jestli to vyjde nebo ne. Ale mám na to," dodala Sáblíková.

Spokojený je i trenér

Trenér Novák byl po skončení šampionátu rovněž spokojený. "Splněno. Jen jsme tajně doufali, že by to mohlo vyjít na stříbro. Jenže Holanďanky si v poslední jízdě pomáhaly, zatímco Martina jela sama," uvedl Novák. V medaili věřil i po sobotě. "Ani jsem ji nemusel přesvědčovat, že by to tak mohlo být. Po závodě mi říkala, že jsem zase měl pravdu," pousmál se.

I kouč si myslí, že před blížící se olympiádou jde vše správným směrem. "I z pohledu času například na pětku. Led tady byl hodně těžký, žádné zázračné časy dnes nejezdili ani chlapi," dodal.

Do dnešního programu postoupila i Karolína Erbanová, která na 1500 m obsadila 16. místo a stejná pozice jí patří i celkově. Do závěrečné osmičky podle očekávání nepostoupila, nepodařilo se jí ale splnit cíl v podobě umístění do 14. místa, což by jí zajistilo právo zúčastnit se vícebojařského MS.

"Patnáctistovku jsem rozběhla pomalu. Rozhodně jsem mohla jet rychleji, ale neberu nijak dramaticky, že jsem nepostoupila na mistrovství světa. Je lepší, že se mi něco takového stalo na patnáctistovce teď, než aby se to přihodilo na olympiádě," řekla Erbanová.

Nikola Zdráhalová skončila již po sobotní trojce, protože se nevešla mezi 24 rychlobruslařek.

Mistrovství Evropy v rychlobruslení ve víceboji v Hamaru:
Muži:
1500 m:
1. Verweij (Niz.) 1:45,93,
2. Niedzwiedzki 1:46,16,
3. Brodka (oba Pol.) 1:46,19.
10 000 m:
1. Blokhuijsen (Niz.) 13:07,22,
2. Verweij 13:13,45,
3. Swings (Belg.) 13:17,41.
Konečné pořadí:
1. Blokhuijsen 149,196,
2. Verweij 149,251,
3. Bökko (Nor.) 149,894
...30. Haselberger (ČR) 80,860.
Ženy:
1500 m:
1. Wüstová (Niz.) 1:54,87,
2. Skokovová (Rus.) 1:57,02,
3. Nautaová (Niz.) 1:57,28,
...5. Sáblíková 1:57,46,
16. Erbanová (obě ČR) 2:00,08.
5000 m:
1. Sáblíková 6:58,13,
2. Nautaová 6:59,32,
3. Wüstová 7:03,40.
Konečné pořadí:
1. Wüstová 159,736,
2. Nautaová 162,253,
3. Sáblíková 162,559,
...16. Erbanová 123,094,
25. Zdráhalová (ČR) 87,470.

Reklama