Hlavní obsah

Olympijský výbor schválil klíč na rozdělování peněž z loterií

Praha

Výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV) ve středu schválil klíč pro rozdělení peněz, které získá z odvodů z loterií a kurzových sázek. Díky novele zákona by každoročně měl dostat až 400 miliónů korun, které budou určeny na podporu mládežnického a neprofesionálního sportu. Na největší příspěvek se mohou těšit fotbalisté, kteří získají 31 procent z této částky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval (vpravo) a generální ředitel Tipsportu Petr Knybel podepsali v Praze memorandum o finanční podpoře mládeže a amatérského sportu.

Článek

"Jsem přesvědčen, že vznikl spravedlivý systém. Je důležité, že se na něm sportovní prostředí shodlo. Peníze jsou určeny hlavně dětem a mládeži, kde jsou zoufale potřeba," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Klíč vznikal ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které zároveň přiděluje státní dotace pro sport. "Dělení prostředků musí být naprosto transparentní, není to žádný skrytý marketing," podotkl Kejval. Podmínkou pro čerpání bude, aby byly peníze rozděleny a přetransformovány až do základních článků. "Pracovně tomu říkáme až klukům v trenkách," dodal Kejval.

Provozovatelé loterií a kurzových sázek mohou od letošního roku věnovat až 25 procent z takzvané loterijní daně na sport prostřednictvím ČOV. Zástupci olympijského výboru již podepsali smlouvy o spolupráci se Sazkou a Tipsportem, díky kterým dostanou 300 miliónů korun.

"Rádi bychom získali až 95 procent trhu, což jsou čtyři nebo pět sázkových kanceláří. Do konce měsíce bychom chtěli mít podepsané smlouvy i s dalšími, abychom mohli už v průběhu dubna čerpat první prostředky," řekl Kejval ČTK v pondělí po podpisu memoranda o spolupráci s Tipsportem.

Deset procent prostředků bude použito pro financování vlastních aktivit a projektů ČOV, 31 procent získá Fotbalová asociace České republiky a osm procent Český svaz ledního hokeje, 45 procent dostanou další sportovní svazy, jedno procento Český paralympijský výbor, dvě procenta Česká obec sokolská a zbývající 3 procenta jsou vyhrazena pro další sportovní svazy splňující požadavky pravidel ČOV.

Reklama