Hlavní obsah

Emmonsovi se chtějí z Plzně prostřílet na hry do Ria. Na zvěř vyráží lovec Matt s lukem

Plzeň

Kateřina (30) a Matt (33) Emmonsovi jsou nejslavnějším střeleckým manželským párem a jedním z nejznámějších z těch sportovních. Vzali se před sedmi lety v Plzni, a tam se také už před více než rokem usadili. Možná na pořád. Pěkný byt kousek od ZOO s nimi sdílejí i pětiletá dcera Julie a roční syn Martin. Možná budou po rodičích, protože plzeňskou střelnici znají dokonale. Táta s mámou mají ve sbírce každý svoji kompletní sadu olympijských medailí a k tomu spoustu dalších z mistrovství světa, máma i z evropských šampionátů, a Světových pohárů. Rodiče také mají společný cíl - prostřílet se z Plzně až do olympijského Rio de Janeira.

Foto: archiv

Emmonsovi v kompletním složení

Článek

Kateřina patří k absolutní špičce ve vzduchové pušce, skvěle zvládala i malorážku, ale po zdravotních potížích při návratu po narození Julie se věnuje už jen té váhově lehčí zbrani. „Trénuji jen vzduchovku, a s dvěma dětma jak se dá. Snažím se dostat na střelnici třikrát týdně. Vcelku se mi to daří. Někdy je situace složitější, ale hodně mi pomáhá naše chůva, studentka, která se stará o děti, když s Mattem trénujeme. Samozřejmě manžel také pomáhá. Martínek s námi občas jede na střelnici, odpoledne pak vyzvedáváme Julinku ze školky. Střílím tak hodinu denně, to znamená čtyřicet až padesát ran,“ popsala Kateřina, jak vypadá její střelecký den.

S manželem už se na střelnici tak často nepotkávají. „Matt trénuje venku malorážku, já pod střechou vzduchovku. Jen občas si zajde vystřelit ze vzduchovky, to se potkáme. On ale dává přednost malorážce, v níž chce být naprosto dominantní,“ prozradila Kateřina.

Na tělo už je opatrná

Po prvním návratu, když se jí narodila dcera Julie, měla potíže s kyčli, které se vlekly několik let. Teď je situace jiná. „Abych se vyhnula těmo problémům, netrénuji na kvantitu, ale dávám přednost kvalitě. Tenkrát jsem měla velké problémy, vytvořil se mi v kloubech zánět a hrozně špatně a dlouho se to dávalo do pořádku. Snažím se je nepřetěžovat a víc zapojuji hlavu, jak mi poradil i táta (mnohonásobný mistr světa, nyní trenér australské reprezentace - pozn. autora). Čerpám z toho, co technicky umím. To se nezapomíná. Mám na čem stavět,“ vysvětlila změnu přístupu k přípravě.

Když přišla řeč na aktuální formu, šibalsky se usmála: „Pro mne je až překvapivě dobrá. Ale pravda se ukáže začátkem června v Mnichově, kde střílím závod Světového poháru. Po něm si sedneme s trenéry a budeme se bavit, jestli absolvuji v létě mistrovství světa, nebo pojedu až začátkem příštího roku na mistrovství Evropy. Ve vzdálenějším horizontu ale pořád mám olympiádu v Riu. Hodně bude záležet na tom, jak mi bude držet zdraví. Zatím je to v pořádku.“

Vášnivý lovec Matt v Česku zatím nic neskolil

Matt Emmons skvěle střílel i vzduchovku. Pro upřednostnění malorážky má jasné argumenty.  "Malorážka je moje hlavní zbraň, ať třípolohový závod na 3x40 ran nebo šedesát ran vleže. Chci dát tréninku více času a energie. Vzduchovka mi jde, mám nějaké medaile ze světových pohárů, ale v malorážce jsem a chci být dominantní. Získal jsem tím také víc času na rodinu, to je pro mě důležité,“ zdůraznil reprezentant USA hezkou češtinou.

Trénuje v Plzni, ale stále je hvězdou reprezentace USA, kam létá na nominační závody a další akce. „O nominace na velké akce tak bojuju přímo. Před pár dny jsem se vrátil z nominace ve Fort Benningu, kterou jsou vyhrál v obou malorážkových disciplínách. Přelety nejsou problém, když létám sám. S rodinou to bývalo náročnější,“ přiznal Matt Emmons.

V Plzni už si zvykl. Rád si dá i proslavenou dvanáctku. Lidé ho tu dokonce poznávají. „Plzeň pro mě byla vždycky jako druhý domov. Je to město tak akorát a je tu všechno, co potřebuji. Pro trénink mám perfektní zázemí. Jedno z nejlepších na světě. Ale je tak perfektní, že práci s větrem musím jezdit trénovat jinam,“ říkal s úsměvem.

Letos pro něho bude vrcholem mistrovství světa a další cíl má společný s manželkou Kateřinou. „Na olympiádu v Riu se chci připravit tak, abych byl schopen podat výkon, který tam nebude mít konkurenci. Čas mám, tak věřím, že to zvládnu,“ pravil přesvědčivě.

Matt Emmons je i vášnivý lovec. Jenže tak hluboké lesy a obří revíry v Česku nejsou. „Na mém loveckém lístku se teprve pracuje, takže jsem si tu ještě na zvěř nevystřelil. Ale v USA jsem jezdil pravidelně jednou až dvakrát ročně na větší lov. Když jsem doma u rodičů, chodím lovit i několikrát týdně. Lov je asi jediné, co mi v Česku chybí. U nás je to jiné. Lovím nejraději v horách a lukem, takže se ke zvěři musím přiblížit na velice krátkou vzdálenost a nachodím při tom spoustu kilometrů po kopcích. Je to i o dobré fyzické kondici. Když něco ulovím, musí se to odnést zpět do základního tábora. Tady je to víc o sezení na posedu,“ nabídl srovnání.

„V Česku jsem střílel jen při testování lovecké zbraně pro uherskobrodskou firmu Kozap. Bylo to pro mne hodně zajímavé a zábavné. Hlavně ta zbraň se mi hodně líbila. Ideální pro lov v Evropě,“ říkal a z jeho hlasu bylo cítit, že se těší, až se s loveckou zbraní dostane i do českého lesa.

Vizitky Emmonsových
Kateřina
Narozena: 17. 11. 1983 v Plzni.
Individuální úspěchy - OH: zlato 2008 ve vzduchové pušce, stříbro 2008 v malorážce 3x20 ran, bronz 2004 ve vzduchové pušce. MS: zlato 2002, stříbro 2006, obě ve vzduchové pušce. ME: Zlato 2004 a 2007, stříbro 2003 a 2008 a 2012, bronz 2006 vše ve vzduchové pušce. Akademická mistryně světa 2003, 4x vyhrála závody Světového poháru.
Matthew
Narozen: 5. 4. 1981 v Mount Holly
Individuální úspěchy - OH: zlato 2004 stříbro 2008 obě v malorážce 60 ran vleže, bronz 2012 v malorážce 3x40 ran. MS: zlato 2002, bronz 2010 obě v malorážce 60 ran vleže, 10x vyhrál závody Světového poháru.

Reklama