Hlavní obsah

Přidejte na halu, žádají veřejnost Sáblíková a Novák

Praha

Počítali s podporou státních orgánů, teď by ke stavbě rychlobruslařského oválu v České republice měla pomoct i veřejná sbírka. Přidejte na halu, vyhlásili trojnásobná olympijská šampiónka Martina Sáblíková a její trenér Petr Novák veřejnou sbírku. S tímhle přišli už v březnu po hrách v Soči, teď už vše má konkrétní obrysy. Podle množství získaných prostředků by mělo padnout rozhodnutí, zda na zatím nespecifikovaném místě na Vysočině vyroste v Česku dráha krytá či otevřená.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková takhle zdravila fanoušky v Olympijském parku na Letné.

Článek

"Chtěli jsme ji (sbírku) vyhlásit hned po olympiádě v Soči, ale není jednoduché získat všechna povolení a vše dojednat," uvedl Novák.

Bankovní účet 215112640/0600 funguje od pondělí. "Sbírka směřuje na rychlobruslařský stadión a pomoc rychlobruslení," sdělil úspěšný trenér, který si opakovaně stěžuje, že rychlobruslení u nás i přesto, že je díky Sáblíkové zlatým olympijským sportem, nemá dostatek prostředků a že příprava v cizině je velmi drahá.

Hlavní lokalitou, která se nyní se stavbou rychlobruslařského areálu spojuje, je Nové Město na Moravě. Základem zvažovaného víceúčelového centra má být aréna, v níž se konají vrcholné závody lyžařů, biatlonistů a cyklistů. K ní by měly přibýt další sportoviště. Možná i ovál.

"Vychází to z plánů středisek, které připravuje Český olympijský výbor a bude o nich jednat i vláda," řekl Novák, který ale sám hovoří obecně o Vysočině. Lokalit je více, podle něj by dráha mohla vyrůst třeba i ve Svratce, kde se jezdilo na přírodním ledě.

"Může stát v Novém Městě, ve Žďáru nebo ve Svratce," nastínil trenér.

Minulé úvahy, že by dráha mohla vyrůst v Praze nebo ve Velkém Oseku na Kolínsku, vzaly rychle za své, ač Novák už po olympiádě ve Vancouveru v roce 2010 o stavbě haly mluvil jako o takřka hotové věci.

Existuje několik variant, jak by rychlobruslařská hala měla vypadat. V závislosti na množství prostředků, které budou k dispozici. "Bavíme se asi o 350 miliónech korun na víceúčelovou halu. Lze ale postavil i halu za 120 miliónů bez klimatizace," uvedl Novák. V případě, že jednání o hale na vládní úrovni zkrachují, by se nebránil ani stavbě otevřené dráhy s umělým chlazením. "Momentálně musíme všichni, včetně dětí, trénovat v zahraničí a to je extrémně finančně náročné," dodal.

Přispějete na halu pro rychlobruslení?
Ano
35,6 %
Ne
64,4 %
Celkem hlasovalo 5259 čtenářů.

Reklama

Související témata: