Hlavní obsah

Londýnský šampión Svoboda stále nezávodí. Do Ria chce ale i s bráchou

Praha

Stále nezávodí. Od června 2013 u jména olympijského vítěze Davida Svobody nenajdete jediný výsledek. A byť devětadvacetiletý moderní pětibojař zůstává optimistou, pokroky v jeho zdravotním stavu jsou jen drobné.

Foto: Ivana Roháčková

David Svoboda už vyhlíží olympiádu v Riu, kde by měl obhajovat zlatou medaili.

Článek

Chronický svalový problém, jenž má zřejmě původ v bederní páteři, ho stále nepouští do plného tréninku. „Běhám velmi omezeně,“ přiznává. „Jsem zhruba na padesáti procentech objemu, abych se cítil úplně dobře, zlepšuje se to pomalinku,“ hlásí.

Letošní sezóna už se chýlí ke konci, zbývá jen její vrchol. A Svoboda není úplně přesvědčen, že by mistrovství světa ve Varšavě začátkem září mělo být ideálním místem k návratu. „Teoreticky to v úvahu připadá. Je ale samozřejmě otázka, jestli mi zdravotní stav dovolí se zúčastnit, jestli bych byl platný týmu a bude to mít smysl,“ přemítá Svoboda.

Kvalifikace se stihnout dá

Kvalifikace pro olympijské hry v Riu začne příští sezónu. „Ale kritéria se dají v pohodě splnit i v roce 2016. Do Londýna jsem se taky kvalifikoval na poslední chvíli a pak vyhrál. V tomhle směru mám docela čas,“ uklidňuje ho.

Ideálním scénářem pak je cesta do Brazílie i s dvojčetem Tomášem, jenž by se chtěl kvalifikovat v olympijském triatlonu, byť se dříve věnoval spíše delším ironmanským distancím.

„Rozhodl se na poslední chvíli, že to zkusí, má extrémně málo času a musí odvést hodně práce. Snažím se mu pomáhat a i mně dodává chuť k návratu představa, že bychom s bráchou mohli závodit na olympiádě v Riu spolu,“ dodává David Svoboda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články