Hlavní obsah

Mrázek obhájil titul mistra světa ve sportovním lezení

MNICHOV

Tomáš Mrázek v sobotu na světovém šampionátu v německém Mnichově potvrdil své výjimečné postavení mezi elitou sportovního lezení. Český reprezentant obstál v těžké konkurenci a podruhé v kariéře vybojoval titul mistra světa. Poprvé se mu to podařilo před dvěma lety ve francouzském Chamonix.

Foto: Lezec.cz/Petr Fajkoš

Tomáš Mrázek při závodu Světového poháru v Brně.

Článek

Mrázek se během vyřazovacích kol díval na záda Španěla Ramóna Juliána Puigblanqa a do finále postupoval z druhého místa. "Mladík z Pyrenejského poloostrova však před finále nedorazil včas do izolace, a o závěrečnou část tak přišel," uvedl v rozhovoru pro Sport.cz šéf reprezentace Slávek Vomáčko.

Český reprezentant se tak rázem dostal do pozice hlavního adepta na titul a nabídnutou šanci už nepustil. Finálovou cestu dokázal dolézt až do tzv. topu (konce cesty), spolu s ním se to podařilo jen celkově druhému Patxi Usobiagovi ze Španělska a bronzovému Alexadre Chabotovi z Francie.

Mrázek ve dvaadvaceti letech patří mezi nejúspěšnější sportovní lezce. Vedle dvou titulů mistra světa zvítězil v loňském roce ve Světovém poháru a prestižním serverem 8a.nu byl vyhlášen nejlepším lezcem roku. Z velkých medailí zatím postrádá titul mistra Evropy.

Mezi ženami si nejlépe vedla favorizovaná Rakušanka Angela Eiterová, stříbro získala Američanka Emily Harringtonová. Nastupující generaci asijských lezců podržela ziskem bronzové medaile Japonka Akiyo Nogučiová. Z českých reprezentantů a reprezentantek se kromě Mrázka nikomu nepodařilo projít do semifinále.

Světový šampionát v Německu pokračuje v dalších dnech ostatními disciplínami - lezením na rychlost a boulderinge, v němž zkusí štěstí i čerstvý mistr světa Mrázek.

MS ve sportovním lezení - obtížnost
Muži
1. Mrázek (ČR)
2. Usobiaga (Šp.)
3. Chabot (Fr.)
4. Lachat (Švýc.)
5. Verhoeven (Niz.)
Ženy
1. Eiterová (Rak.)
2. Harringtonová (USA)
3. Nogučiová (JAp.)
4. Šalaginová (Ukr.)
5. Ciavaldiniová (Fr.)
TOMÁŠ MRÁZEK
Narozen 24. srpna 1982 v Brně
Věnuje se lezení na obtížnost, jedné ze tří disciplín závodního sportovního lezení (vedle lezení na rychlost a boulderingu).
Juniorský mistr světa z roku 2001 (Imst, Rakousko), mistr světa z roku 2003 (Chamonix, Francie) a 2005 (Mnichov, Německo). Dvakrát vyhrál podnik série Masters (2001 - Arco, Itálie, 2003 - Serre Chevalier, Francie). V roce 2002 skončil v celkovém pořadí Světového poháru druhý, o rok později šestý, loni seriál vyhrál. Letos mu patří průběžné deváté místo.

Reklama