Hlavní obsah

VIDEO: Překopal historii českého juda, zlato polil šampaňským. Teď Krpálek vyhlíží Rio

Praha

Už pár desítek minut poté, co z Čeljabinsku přiletěl do Prahy, se na Lukáše Krpálka hrnula ocenění za čerstvě získaný titul mistra světa. Obtěžkán symbolickými šeky, poháry a zlatou medaili poslouchal chválu na svůj historický počin.

Lukáš Krpálek se vrátil se zlatou medailí z MS v judu.Video: Sport.cz

 
Článek

I letití funkcionáři bojovali s dojetím, když děkovali třiadvacetiletému esu kategorie do 100 kilogramů.

„Lukáš překopal historii českého juda. Naplnil cíle celých generací, které tu byly před ním. Je to nejlepší judista, kterého jsme měli. Určitě se stane legendou,“ hrdě hlásil svazový předseda Jiří Dolejš a jako poděkování Krpálkovi předal šek na 500 000 korun. Dalších 100 000 přidal judistův klub USK.

Olympijská medaile chybí

Krpálek se jen tiše usmíval. „Poslouchá se to hezky, ale já doufám, že to titulem mistra světa nekončí. Chci pokračovat dál v úspěších, pořád mi chybí olympijská medaile,“ zaměřil se dvojnásobný mistr Evropy a nyní i světový šampión na poslední kov absentující v jeho sbírce.

Krpálek už pro úspěch mise Rio 2016 učinil první kroky. Nejprve polil zlato z Čeljabinsku šampaňským. „To je náš rituál. Dělá se to vždy, aby přišla další medaile. Zatím se to daří.“

Štěstěnu už si tedy dle judistické tradice naklonil, zbytek bude muset předvést na tatami. Minimálně na olympijskou kvalifikaci už má zaděláno díky bodovému přísunu za vítězství na MS.

Bolí koleno i svaly

„Účast v Riu už mám téměř jistou. Teď budu bojovat o první osmičku a nasazení, aby se mi nestalo to, co v Londýně,“ připomněl krutý los. Cestu olympijským pavoukem mu zatarasil Tagir Chajbulajev, tedy muž, jenž se před Krpálkem sklonil při semifinále v Čeljabinsku.

Teď už před Krpálkem žádný podobný strašák nestojí. „Lukáš ve svých 23 letech dokázal porazit všechny aktivní mistry světa a olympijské vítěze, kromě Ázerbájdžánce Mamadova, jenž vyhrál vloni. S ním se ale Lukáš ještě nepral,“ hlásí Krpálkův kouč Petr Lacina.

Než přijdou další tvrdé souboje, dopřeje si Krpálek odpočinek. Díky maximálnímu bodovému zisku z MS si mohl dovolit zrušit některé další turnaje. „Jsem hodně rozbitej, bolí koleno i všechny svaly. Ale za pár dnů to bude lepší,“ věří jihlavský rodák.

Reklama

Související témata: