Hlavní obsah

Drsný konec lukrativní dostihové bitvy v Austrálii! Favorit zkolaboval, uhynul i další kůň

Melbourne

Prestižní dostihová bitva v Austrálii skončila smrtí dvou koní. Zatímco německý Protectionist s žokejem Ryanem Moorem zásluhou výborného finiše 154. ročník proslulého Melbourne Cupu vyhrál, na konci pole klopýtal favorizovaný Admire Rakti. Po dostihu uhynul. A neštěstí nebylo konec. Utracen byl i Araldo, jehož vylekal v cíli divák. Kůň špatně šlápl a zlomil si nohu.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Žokej Ryan Moore v sedle hřebce Protectionista probíhá vítězně cílem slavného Melbourne Cupu.

Článek

Pětiletý Protectionist ovládl slavný podnik s dotací 6,2 miliónu australských dolarů (120 miliónů korun) při svém teprve desátém startu o dvě délky před Red Cadeaux, který se musel spokojit se druhým místem už potřetí. Třetí skončil Who Shot The Barman. Německý kůň se stal na dostihovém závodišti Flemington už třetím evropským vítězem za posledních pět let. V roce 2010 v Melbourne triumfoval Americain, o rok později vládl Dunaden.

Jedním z koní, pro něž byl dostih osudný, se stal v Japonsku trénovaný Admire Rakti, jenž byl před startem 3200 metrů dlouhého handicapu považován za adepta na prvenství. Kůň se sice po startu držel v popředí, v závěru ale odpadl a doběhl poslední. Ve stájích pak zkolaboval a uhynul. Přesnou příčinu smrti určí nařízená pitva.

Několik hodin po skončení dostihu musel být utracen i Araldo, který doběhl sedmý. Podle trenéra Mika Moroneyho si zlomil zadní nohu při nešťastném incidentu cestou do stájí. Koně vylekal fanoušek mávající vlajkou, Araldo vykopl a zaklínil si končetinu do plotu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články