Hlavní obsah

Návrat šampióna. Jsem v největší pohodě od Londýna, hlásí pětibojař Svoboda

Praha

Poprvé od londýnského olympijského triumfu poměří síly s konkurencí na vrcholné akci. Moderní pětibojař David Svoboda se po vleklém zranění nohy představí v individuálním závodě na světovém šampionátu, který proběhne příští týden v Berlíně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Reprezentant v moderním pětiboji David Svoboda na Julisce.

Článek

Co od sebe po tak dlouhé pauze můžete očekávat?

To právě nevím, čím jsem starší, tím mám méně očekávání. Ale teď při otevřeném německém šampionátu jsem si tamní areál vyzkoušel a rozkoukal se, líbí se mi tam.

Má berlínský areál nějaká specifika?

Střelnice je v prostoru, kde za ní můžou chodit lidi nebo jezdit auta, tak jsme si to simulovali na tréninku. A stojany na terče jsou tmavé, takže měřidla zachytíte až v poslední chvíli na terči. Ale i to jsme si tady na Dukle zkoušeli, abychom si zvykli.

Dokážete po přípravných startech říct, v jaké jste teď závodní pohodě?

Teď jsem v největší závodní pohodě od Londýna. Cítím se fakt dobře. Přípravu jsem absolvoval bez větších problémů, na začátku jsem měl ještě nějaké omezení kvůli noze, ale teď už záleží jen na tom, abych to dobře prodal.

Problém s nohou vás nejvíc omezoval při běhu, pořád v něm máte rezervy?

Je pro mě příjemným překvapením, že běžecky jsem v pohodě. Jsem zanedbatelně pomalejší než dřív, ale z menšího objemu tréninku. Běhu se bát nemusím, sice s ním výsledek nezachráním, ale když budu mít dobrou pozici, tak ji udržím nebo lehce vylepším.

Noha ještě vyžaduje zvláštní péči?

Vyžaduje. Například se vyhýbám ostrému běžeckému tréninku na tvrdém povrchu a běhu a šermu v jeden den. A neběhám šestkrát za týden, ale jen čtyřikrát až pětkrát.

Je to spíš prevence, nebo se při vyšší zátěži bolest stále občas ozve?

Obojí. Když toho nasypu moc, začíná noha bolet, proto trénink držím na úrovni, aby se nerozbolela moc.

Při šampionátu si můžete zajistit i nominaci na olympiádu do Ria.

Tohle je první šance si přímou kvalifikaci vybojovat, k dispozici jsou tři místa, nicméně v redukovaném pořadí a bude se to dopočítávat zpět po sezóně. Takže úkol je jasný, skončit co nejvýš, protože to už může znamenat přímou kvalifikaci.

Bude se tedy s větší vervou než obvykle bojovat třeba i o jedenácté místo?

Přesně tak, půjde o každé umístění a skončit do první patnáctky bude hodně důležité. Já bych byl velmi spokojený s umístěním v první desítce.

Reklama

Související témata: