Hlavní obsah

Další zlatá fantazie ledové královny! Sáblíková suverénně ovládla i pětku

Kolomna
Aktualizováno

Další triumf! Rychlobruslařka Martina Sáblíková zvládla pozici velké favoritky a vytrvalostní jedničky. Získala další zlato z mistrovství světa v ruské Kolomně. Po těsném vítězství na tříkilometrové trati vyhrála i závod na 5000 m. Začala volněji, ztrácela, ale nakonec téměř o čtyři vteřiny porazila Nizozemku Carien Kleibeukerovou, která byla v sezóně její největší konkurentkou na této trati.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Martina Sáblíková po triumfu na MS v závodě na 5 km.

Článek
Fotogalerie

Pětce česká ledová královna vládne na všech vrcholných akcích nepřetržitě od roku 2007. Trojnásobná olympijská vítězka získala již dvanáctou zlatou medaili ze světových šampionátů na jednotlivých distancích, další tři tituly má z víceboje.

Reagovala na Nizozemku

Osmadvacetiletá česká reprezentantka se na nejdelší ženské trati představila den po triumfu na trojce a potvrdila vytrvaleckou dominanci. Přestože v rozjížďce před ní zajela výborný čas 6:54,96 Kleibeukerová, Sáblíková na to dokázala zareagovat.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se sedmatřicetiletou Nizozemkou držela od začátku krok, pět kol před koncem, na metě 3000 metrů, se dostala virtuálně do čela a postupně náskok začala zvyšovat. Nakonec zvítězila časem 6:51,09 (rekord dráhy), který je jen o čtyři sekundy horší než její listopadový výkon z vysokohorského prostředí v Salt Lake City.

Za Sáblíkovou a Kleibeukerovou skončila třetí další Nizozemka Irene Schoutenová, která jela s českou rychlobruslařkou v závěrečné rozjížďce. Ze stupňů tak vytlačila třiačtyřicetiletou německou legendu Claudii Pechsteinovou, jež se jako poslední dokázala dostat pod hranici sedmi minut.

Erbanová medaili neobhájila

Karolína Erbanová neobhájila bronzovou medaili z minulého šampionátu, na kilometrové trati zajela až třináctý nejlepší čas. Překvapivě vyhrála Nizozemka Jorien Ter Morsová, která získala první zlatou medaili z MS. Ve sbírce však má dva triumfy z olympiády v Soči. Až za ní skončily americké favoritky Heather Richardsonová-Bergsmová a Brittany Boweová.

Loni v Heerenveenu Erbanová překvapila rychlobruslařský svět medailovým umístěním, tahle sezóna jí ale od počátku příliš nevycházela. Na MS pojede i druhý sprinterský závod - sobotní pětistovku.

Třiadvacetiletá Erbanová, členka nizozemského týmu Continu startovala v osmé rozjížďce a po dojezdu jí s časem 1:16,80 minuty patřilo páté místo. Bylo jasné, že na loňský životní výsledek nenaváže, a postupně se propadla až do druhé desítky, protože ji předstihlo všech osm rychlobruslařek, které startovaly po ní.

"Dnes jsme rozhodně neměla dobrý den a se závodem nejsem vůbec spokojená. Trochu mě znervóznil ulitý start a poté jsem se nesrovnala do první dvoustovky. Od toho se celý závod odvíjel. Sice jsme vyhrála rozjížďku, ale první pětka byla daleko," uvedla Erbanová.

Na startu se objevila i devatenáctiletá Nikola Zdráhalová, která využila toho, že Sáblíková vyjela pro Českou republiku druhé účastnické místo a skončila podle očekávání v závěru výsledkové listiny - třiadvacátá. Za ní byla jen diskvalifikovaná Číňanka Ťing Jü.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kolomně (Rusko):
Muži:
1500 m:
1. Juskov (Rus.) 1:44,13 min.
2. Nuis 1:45,66
3. Krol (oba Niz.) 1:45,75
Ženy:
1000 m:
1. Ter Morsová (Niz.) 1:14,73
2. Richardsonová-Bergsmaová 1:14,94
3. Boweová (obě USA) 1:15,01
...
13. Erbanová 1:16,80
23. Zdráhalová (obě ČR) 1:19,38
5000 m:
1. Sáblíková (ČR) 6:51,09
2. Kleibeukerová 6:54,96
3. Schoutenová (obě Niz.) 6:55,93
Stíhací závod družstev:
1. Nizozemsko (Blokhuijsen, De Vries, Stroetinga) 3:40,04
2. Norsko (Bökko, Nilsen, Pedersen) 3:41,26
3. Kanada (Belchos, Bloemen, Donnelly) 3:43,28
Přehled nejúspěšnějších rychlobruslařek MS na jednotlivých tratích podle hodnoty medailí:
JménoZeměZlatoStříbroBronzCelkem
Anni FriesingerováNěmecko129122
Martina SáblíkováČR123015
Gunda NiemannováNěmecko113014
Ireen WüstováNizozemsko911121
Christine NesbittováKanada72312
Claudia PechsteinováNěmecko5121229

Reklama

Související témata: