Hlavní obsah

Browne přišel kvůli dopingu o titul šampióna WBA

Sydney

Australský boxer Lucas Browne přišel kvůli pozitivnímu dopingovému testu o titul mistra světa v těžké váze profesionální organizace WBA. Sedmatřicetiletý šampión měl v březnu po titulovém zápase s Uzbekem Ruslanem Čagajevem v čečenském Grozném v těle stopy clenbuterolu, což nyní potvrdila i analýza vzorku B.

Foto: Profimedia.cz

Australský boxer Lucas Browne se může s pásem mistra světa rozloučit.

Článek

Browne už po prvním pozitivním výsledku odmítl, že by zakázanou látku užíval, a za dopingovým nálezem spatřoval sabotáž. "Všechno předávám svému právníkovi," uvedl na sociálních sítích boxer, jemuž WBA vedle odebrání mistrovského pásu udělila půlroční distanc.

Browne porazil 5. března obhájce Čagajeva technickým k.o. v 10. kole a stal se prvním australským šampiónem v těžké váze. Získal takzvaný běžný pás, protože superšampiónem WBA je Brit Tyson Fury, jenž po listopadové senzační výhře nad Ukrajincem Vladimirem Kličkem vlastní i tituly dalších organizací.

Podezření z úmyslného dopingu se Browne brání tvrzením, že dobrovolný test, který podstoupil několik dní před duelem u antidopingové agentury VADA (Voluntary Anti-Doping Association) z Los Angeles byl negativní.

"Já i můj tým jsme si byli vědomi toho, že jet na místo, jako je Čečna, a boxovat s úřadujícím šampiónem přináší mnohá rizika. Mysleli jsme, že jsme podnikli dostatečná opatření, a proto jsme také trvali na tom, aby i testování po zápase prováděla VADA," uvedl Browne v březnu po zveřejnění pozitivního výsledku vzorku A v tiskovém prohlášení.

Reklama