Hlavní obsah

Kolekce do Ria není hrozná, říká Koukal. Za vlajkonoše by vybral Štěpánka

Praha

Byl v plném tréninku, když se dozvěděl, že opravdu pojede na olympiádu do Ria. Badmintonista Petr Koukal zažil definitivu v Rakousku. Viděl displej svého telefonu, ten byl zahlcen zprávami a zmeškanými hovory, měl jasno. „Neměl jsem čas na oslavu, sednul jsem do auta a přijel pozdě v noci. Až nafasuju, půjdu si dát jedno decentní pivo,“ byl ve středu spokojený český reprezentant, který pod pěti kruhy bojoval už v Pekingu a v Londýně.

Badmintonista Petr Koukal, vlajkonoš na OH 2012.Video: Sport.cz

 
Článek

Máte nafasováno, líbí se vám kolekce?

Nevidím ji poprvé, protože jsem se na ní s komisí sportovců aktivně podílel. Navzdory hlasům, které jsou proti, tak to není tak hrozný, líbí se mi.

Týden jste byl v seznamu sportovců s hvězdičkou, čekal jste na potvrzení od Světové badmintonové federace, dostavila se úleva?

Velmi se těším, a to především od úterního večera, kdy jsem byl oficiálně potvrzen. Do té doby jsem si trochu zakazoval se těšit, kdyby to náhodou nevyšlo, i když ta šance byla velmi malá.

Proč zakazoval?

Abych nezažil velké zklamání. Je to krátká doba, co se těším, ale o to je to intenzivnější.

Dá se říci euforie?

To ne, trochu jsem s tím počítal, procenta hovořila jasně pro mě, že by to mělo dopadnout. Teď je to spíš úleva, ujištění a příjemný pocit, že cíl, který byl, je. Třetí olympiádu opravdu odehraju.

Jak se díváte na virus zika?

S mojí zkušeností skrz zdraví... (Před šesti lety Koukal prodělal rakovinu varlat). Vše beru s velkou pokorou, ale informace, které máme od lékařského týmu, co si člověk ještě sám zjistí, není to pro mě tolik alarmující, abych zvažoval účast. Neberu to jako velké riziko.

Na olympiádě v Londýně jste byl vlajkonošem české výpravy, koho byste vybral pro Rio?

Můj tip je Radek Štěpánek, protože to je člověk, který pro český sport udělal velkou službu. Za tu dlouhou dobu by si to zasloužil, nepřestal bojovat.

Jaké máte informace o sportovištích v Riu?

Před rokem jsme tam měli testovací turnaj. Hala nebyla postavená tak, jak se bude hrát teď, ale uměl jsem si to dostatečně představit. Myslím, že to je jedno z mála sportovišť, které není nově postavené, což mně nevadí. Velmi pozitivně hodnotím, že to je nejblíže olympijské vesnici, což je pro mě novinka, protože jak v Londýně, tak i v Pekingu jsme měli halu hodně daleko od vesnice. I proto se na nás přišlo podívat jen pár sportovců. Rád bych, aby si našlo cestu více českých sportovců, když to bude vlastně přes silnici.

Je pravda, že podmínky na kurtech v Riu narušuje klimatizace?

Je to problém, se kterým se potýkáme více méně na každém velkém turnaji, protože v těch velkých halách je potřeba, aby klimatizace fungovala. Náš míček je tak lehký, že každý poryv vzduchu ovlivní dráhu letu, ale je to součást podmínek, se kterými se musíme vypořádat.

Může to být pro někoho výhoda?

Nahrává to hráčům, kteří v tom trénují, což jsou především Asiaté. My, co trénujeme v menších prostorech, tak to máme složitý, ale hraju v tom dvanáct, patnáct let, takže věřím, že během týdne budu mít čas na rozkoukání a rozehrání. Není to příjemný, ale i tohle je součást hry.

Co osvětlení?

Světla jsou v každé hale specifická, na ty si také zvykáme. Dále tribuny, barvy sedaček, tohle vše ovlivňuje vnímání.

Líbí se Vám olympijské oblečení českých sportovců pro olympiádu v Brazílii?
Nadchlo mě to
12,6 %
Je to zajímavé
52,7 %
Příliš výstřední, moc mě to neoslovilo
34,7 %
Celkem hlasovalo 16388 čtenářů.

Reklama

Související témata: