Hlavní obsah

Čeští volejbalisté sebrali Francii jen set

GRENOBLE

Porážkou ve Francii zahájili čeští volejbalisté svou historicky první účast ve Světové lize. V úvodním zápase 14. ročníku sice vzali domácím hráčům v Grenoblu úvodní set, jenže jejich jistota v útoku i na servisu se postupně z hřiště vytratila a stejně jako v říjnu na šampionátu v Argentině prohráli Češi po naprosto shodném průběhu 1:3 na sety.

Článek

Francouzi postrádali tři zraněné opory: hlavního přihrávače Antigu, Kieffera a také Marqueta. Český tým vycítil, že jeho šance vrátit soupeři porážku z Argentiny stouply a úvod mu vyšel skvěle. Po úspěšném útoku zejména univerzála Poláka se Češi ujali vedení 8:5 a s pomocí kvalitní obrany si náskok drželi.

Francouzi znervózněli, trenér Blain vybral během setu oba oddechové časy a třikrát střídal. Do koncovky šli čeští hráči se čtyřbodovým náskokem (18:14) a soustředěným výkonem výhodu zúročili.

Třemi chybami hned v úvodu druhé sady však pomohli soupeři na nohy. Tříbodovou ztrátu poprvé vymazali až za stavu 13:13. Byť statečně vzdorovali servisům soupeře a svůj úkol při debutu na velké mezinárodní akci výborně zvládal hlavní specialista na přihrávku Obdržálek, českým hráčům podání vůbec nešlo. Takto darovali Francii sedm bodů, domácí po Polákově smeči do autu urvali závěr pro sebe a vyrovnali. Domácí otočili zápas

Nápor domácích pokračoval a opakoval se stejný scénář jako na podzimním MS. Hned začátek českému celku utekl, a když domácí prostředí i chyby soupeře hrály hostitelům do not, nejistí Češi neměli šanci skóre zvrátit.

Když se přiblížili alespoň na dva body, zkažený servis je opět srazil. Smazání pětibodové ztráty v závěru proti tak silnému soupeři by se rovnalo malému zázraku, který se ve sportovní hale Pierra Mendese nekonal. V závěru třetí sady se na hřiště dostali Pláteník s Popelkou.

Smečař z belgického Maaseiku Pláteník zůstal na ploše místo Dubše. Úvodní ztrátu čeští volejbalisté vymazali a po dlouhé době se ujali vedení 8:7. Jenže francouzská obrana výborně četla hru nahrávače Zapletala a útočníci se těžce prosazovali proti připravené zdi na síti. Řeřábek zasáhl do hry střídáním, za Raka přišel středový hráč Staněk, jenže rozjeté Francouze nešlo zastavit. Závěr dohráli majitelé světového bronzu v pohodě.

Odveta se uskuteční v sobotu opět od 20:00 v Grenoblu, do Ostravy přijede francouzský tým za dva týdny. Ve druhém dnešním zápase smetlo Řecko suverénně doma za hodinu Japonsko.

Reklama

Související témata: