Hlavní obsah

Bral bych Jahodovou, ale táta mi ji nepůjčí, usmívala se končící střelecká legenda Sychra

Praha

Legenda české sportovní střelby Jan Sychra končí. Poslední závod, který absolvuje, bude listopadové mistrovství světa armádních sportovců v Kataru. Doma už ho nikdo se skeetovou brokovnicí a startovním číslem neuvidí. Jak prozradil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo, věnuje se trenéřině a docela rád by vedl nejlepší českou skeetařku, olympioničku Libuši Jahodovou.

Foto: Karel Felt, Právo

Skeetař Jan Sychra na archivním snímku.

Článek

Rozhodl jste se skončit, protože jste se neprobojoval na olympiádu v Riu?

Kdepak, to bych skončil už loni. V sedmačtyřiceti letech jsem došel k závěru, že přišel můj čas. I kdybych v Riu střílel, skončil bych po téhle sezóně tak jako tak.

Ale mladé pořád porážíte. Není to škoda?

Právě. Končím, dokud je porážím. Nechtěl bych odcházet jako dědek, který od nich dostává na zadek.

Zmínil jste kvalifikaci o Rio. Kdy k němu bylo nejblíž?

Loni na Evropských hrách v Baku. Jediný terč mi chyběl k medaili a kvalifikačnímu místu.

S vámi skončí i éra čtyř mušketýrů, kteří vozili pravidelně medaile ze světových a evropských šampionátů. Uvědomil jste si to?

To víte, že ano. Už několik let jsem střílel sám... Broňa Bechyňský tragicky zahynul při autonehodě. Petr Málek trénuje v Golfském zálivu, Leoš Hlaváček u nás doma. Budeme spolu působit v královéhradecké Dukle, za kterou jsme oba stříleli.

Znamená to, že stříbrná medaile v družstvech a bronzová ve smíšených družstvech s Libuší Jahodovou z letošního mistrovství Evropy v Lonatu byly poslední?

Z hlediska reprezentace ano. Posledním závodem, který absolvuji, bude listopadové armádní mistrovství světa v Kataru.

Která z mnoha medailí je pro vás nejcennější?

Mezi medailemi nedělám velký rozdíl. Pochopitelně hodně vysoko stojí zlato z mistrovství Evropy 2010 z Kazaně, protože zůstalo jediným individuálním. Víc než kovů si cením dosažených výkonů a z nich absolutního světového rekordu 150 terčů. To se mi povedlo pětkrát, ale rekord ze Světového poháru v Chile v roce 2011 stojí nade všemi. Zároveň to znamenalo postup na olympiádu v Londýně. Šesté místo tam pak také považuji za úspěch, i když medaile necinkla.

A pak brokovnici dáte napospas pavoukům...

Úplně ne. Jako trenér mladých střelců v Dukle ji budu potřebovat. Nejlepší je osobní příklad než jen teoretický výklad a vyprávění příběhů z let, kdy jsme vyhrávali velké závody. Na práci s mladými se moc těším.

Mohl byste trénovat i Libuši Jahodovou, lákalo by vás to?

Samozřejmě! Ona je levačka jako já. Trénuje v Hradci, takže se vídáme velmi často a nejednou jsem jí už poradil. Háček je v tom, že ji vede jako trenér její táta Lubor Novota. A ten mi ji nepůjčí. (smích)

Jak vidíte budoucnost českého skeetu?

Velmi dobře. Stříbro v Lonatu jsme získali s Tomášem Nýdrlem a Milošem Slavíčkem. Jsou tu také Jakub Tomeček a mladíci Jan Zámečník, Dan Korčák, najdou se i další. Je kam sáhnout a co je fajn, že si výborně vedou i mladé skeetařky, Jahodová, Pešková a dotahuje se na ně hned několik šikovných juniorek.

Sychrovy velké medaile
Soutěžzlatostříbrobronz
MS240
ME347

Reklama

Související témata: