Hlavní obsah

Obhájce chybí. Kašný bude ve Velké pardubické přát Stromskému

Praha

Loňský triumf, který mu spadl dodatečně do klína po diskvalifikaci původního vítěze Nikase kvůli dopingu, nebral vážně. Netěší mě, prohlašoval. O to víc si žokej Pavel Kašný přál vyjet prvenství přímo na dráze. Na startu nedělní, 126. Velké pardubické však obhájce bude chybět. Osmiletý Ribelino, s nímž 47letý jezdec absolvoval loňský dostih, má zdravotní problémy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Pavel Kašný s Ribelinem (vlevo) byli loni dodatečně vyhlášeni vítězi Velké, letos ale nepojedou.

Článek

„Moc mě to mrzí. Ale tak to holt je, člověk s tím nic neudělá. Měl jsem o to větší chuť proběhnout cílem první, vyhrát Velkou na dráze, ne od zeleného stolu. Není mi to dopřáno," smutní Kašný.

Ribelinovo zranění není vážné, nicméně potřebuje minimálně dva měsíce na plné zotavení. „Jedná se o vlásečnicovou frakturu na holenní kosti. Sice to není fatální záležitost, ale o jeho vyškrtnutí z listiny se nemohly vést žádné debaty, s tímto druhem zranění absolvovat dostih nejde," uvádí Kašný.

V koutku duše doufal, že mu přiletí laso z jiné stáje. Jenže nestalo se. Přesto se naděje úplně nevzdává. „Zní to divně, ale pořád se může stát, že pojedu. Ostatně už se mi dvakrát přihodilo, že jsem Velkou odepsal, ale v den závodu jsem byl osloven jako náhrada," podotýká zkušený žokej.

S tím, že jeho jméno na startovní listině nefiguruje, se vyrovnává o to hůř, že se ho vzhledem k průběhu minulého závodu spousta lidí na ten letošní vyptává. „I ti, kteří dostihový sport tolik nesledují, se mě dokola ptají: Pojedeš, pojedeš?" popisuje Kašný.

Potvrdí Charm Look roli favorita?

I původně druhé místo bylo loni jeho nejlepším výsledkem z 12 účastí ve Velké pardubické. Lépe nezajel ani v dobách, kdy působil u trenéra Josefa Váni. Předtím se pyšnil „pouze" třetí příčkou z roku 2007 s Eliškou Přemyslovnou.

Kašný však v neděli bude i tak v permanenci, je obsazen do dvou rámcových dostihů. Cenu Labe absolvuje s koněm ze své stáje, druhý závod pojede v roli najatého žokeje. Během hlavního závodu se ale změní v diváka. „Sledování pro mě úplně příjemné nebude, ale smutný nebudu. Velkou jsem pokaždé nejel, jsem zvyklý se na ni občas podívat z hlediště," doplňuje Kašný.

Favoritem nedělního slavného dostihu je pro sázkové kanceláře Charm Look. V sedle koně trenérky Martiny Růžičkové bude trojnásobný vítěz Velké Jan Faltejsek. Podle Kašného je ovšem dostih otevřený.

„Charm Look jistě prokázal svoji třídu, ale jsou tam zkušenější koně od Pepíka Váni. Vyloženého favorita tedy nevidím," tvrdí Kašný. Naopak jasno má v tom, komu bude držet palce. „Přát budu Márovi Stromskému. Aby už konečně prolomil tu smůlu, která se na něj lepí," říká na adresu jezdce, jehož osud notně zkouší. O vítězství ve Velké přišel dodatečně už dvakrát, o třetí triumf ho připravil nepříliš košer manévr Josefa Váni v cílové rovince, kdy mu zkřížil dráhu.

Reklama