Hlavní obsah

Tak jsme spadli, no a co, skandovali smolařovi fandové. Mára je nalomený, říká trenér

Pardubice

Osud je k němu krutý. Marek Stromský, největší smolař českého dostihového sportu, ho neobrátil na svoji stranu ani dnes. V sedle Nikase, s nímž 42letý žokej před rokem triumfoval, aby o první místo dodatečně přišel kvůli dopingu, nedělní 126. Velkou nedokončil. Spadl těsně za Taxisem. Vítězství ve slavném závodu mu není souzené.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Žokej Marek Stromský po pádu z Nikase kousek za Taxisem.

Článek
Fotogalerie

„Nikas skočil docela dobře, nicméně byl rozhozený, už jsme to pak neustáli," sděloval Stromský smutným hlasem svým fanouškům, kteří jej i přes neúspěch oslovovali. „Tak jsme spadli no a co," skandovali tak trochu fotbalově, přičemž Stromského objímali. Kolem krku jim vlály šály se jménem jejich hrdiny.

To, co musel za poslední roky Stromský unést, je na jednoho příliš. Zlomený na duši s ježděním už několikrát končil, štěstí na Velké však pokouší znovu a znovu. Před osmi lety triumfoval s běloušem Amant Grisem před klisnou Sixteen, jenže chyba na trati, kdy netrefil otočný bod, mu přinesla diskvalifikaci.

O dva roky později ho o výhru připravil, podle mnohých nedovolený, manévr Josefa Váni, jenž mu zkřížil dráhu. Loňská sportovní tragédie, kdy byly v těle Nikase zjištěny zakázané látky, je stále v živé paměti. Po oznámení dopingového nálezu byl žokej psychicky na dně. Přesto opět povstal, včera byl v Pardubicích zase u toho. Zvedne se i nyní? „Mára je nalomený, ale já věřím, že ho přemluvím, aby jel Nikase i příště. Uvidíme," doufá trenér Stanislav Popelka.

Reklama