Hlavní obsah

V polovině zápasu o šachový trůn je stav nerozhodný

New York
Aktualizováno

Zápas o titul mistra světa v šachu dospěl v New Yorku do své poloviny a v dosavadních šesti partiích neměl ani jeden ze soupeřů příležitost slavit vítězství. Ve čtvrteční partii mistr světa Nor Magnus Carlsen s bílými figurami jen se štěstím unikl porážce, dnešní odveta, v níž první tah udělal ruský vyzývatel Sergej Karjakin, skončila bleskovou remízou.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Z duelu o světový trůn Magnus Carlsen - Sergej Karjakin (ilustrační foto).

Článek

Carlsen ve čtvrtek změnil taktiku zahájení, ale ani italskou hrou Karjakina nepřekvapil. Naopak po chybě ve 41. tahu musel bránit remízu a zřejmě jen krátící se čas zabránil vyzývateli najít v koncovce vítězné řešení. Po pěti hodinách hry a 51 tazích došlo opět na dělbu bodů.

Dnes se uchazeči o šachový trůn vrátili ke španělské hře, ale divákům toho mnoho nenabídli. Carlsen se snažil být opět aktivnější i za cenu oběti pěšce, ale bílými hrající Karjakin směřoval utkání k rychlé remíze už po necelých dvou hodinách hry. S 32 tahy to byla dosud nejkratší partie zápasu.

Druhá polovina začne po dni volna v neděli a výhodu zahájení bude mít opět Karjakin. Pokud by remízový stav vydržel až do dvanácté partie, rozhodne o mistru světa tie-break se zkráceným časem.

Reklama

Související témata: