Hlavní obsah

Smolný pád ho proslavil i v Americe. Teď Kuf sundá maskáče a navlékne tílko

Praha

Má za sebou hodně pestrý rok. V červenci poprvé vyhrál mistrovství Evropy, o měsíc později premiérově startoval na olympiádě. A po sezóně moderní pětibojař Jan Kuf prvně navlékl maskáče a uniformu v rámci vojenského přijímače.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuf ovládl anketu Pětibojař roku 2016.

Článek

„Byla to má nejlepší sezóna v životě. I když olympiáda dopadla, jak dopadla, byl to zážitek se vším všudy,“ ujišťoval vítěz ankety Moderní pětibojař roku.

V Riu jeho medailovou touhu ukončil pád z koně, který ho proslavil i v populární americké show Jimmyho Fallona. „Pořad s větší sledovaností bych asi těžko hledal,“ komentoval Kuf sestřih z parkúru, jehož se stal nedobrovolnou hvězdou.

Kolize předzvěstí medaile?

Bronzový medailista z MS 2014 v Riu musel skousnout poslední místo. „Tak jsem si to nepředstavoval, ale padání z koní je dobrý náznak, že by pak mohla přijít rovnou medaili,“ s úsměvem připomínal cestu svého kamaráda Davida Svobody od Pekingu k londýnskému zlatu.

Po sezóně pětibojař pražské Dukly využil možnosti vstoupit do armády. „Byla to pro mě skoro nepředstavitelná změna životního stylu,“ popisoval měsíce v přijímači. „Nebyl jsem zvyklý na poslouchání rozkazů a hlavně vstávání v pět ráno,“ vtipkuje.

Problémy naopak neměl na střelnici, kde využil pětibojařské zkušenosti. „Ten princip je podobný, určitě jsem měl výhodu oproti klukům, kteří nikdy nestříleli,“ přikyvoval. Za efektivní pětibojařskou přípravu ale výcvik na střelnici považovat nejde, pětadvacetiletý Kuf nabral tréninkové manko.

Kemp v Kalifornii

„Od olympiády jsem toho moc neudělal. Od pondělí do čtvrtka jsme měli nepřetržitý výcvik, v pátek a sobotu jsem se byl proběhnout nebo si zaplavat. Ale určitě teď nejsem ve formě,“ ví.

Ostrý návrat do přípravy tak proběhne až na soustředění v Kalifornii před prvním dílem Světového poháru.

„Ale je možné, že závod vynechám, nebo se zúčastním jen štafety. Měli bychom mít k dispozici amerického trenéra se spoustou koní, takže budeme hodně jezdit. A také budeme běhat v trenýrkách a tričku místo navlékání do pěti vrstev a mikin, na což se těším,“ vyhlíží Kuf cestu do slunné Kalifornie.

Reklama

Související témata: