Hlavní obsah

Steak k večeři, vášeň i přes den. Jaký je program královny ledu před bitvou o medaili?

Heerenveen

Celý den volno, pak se v době večeře strhne tuhá bitva o vteřiny! Hodně atypický program připravili organizátoři pro mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji. V nizozemském Heerenveenu začne pro české reprezentantky Martinu Sáblíkovou a Nikolu Zdráhalovou bitva o medaili v pátek v 18:30, nová šampiónka pak bude korunována krátce po čtrnácté hodině v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati 3 000 m v kazašské Astaně.

Článek

Devětadvacetiletá Sáblíková bude útočit na šestý titul mistryně Evropy. Úřadující šampiónka přiznávala, že nynější program je hodně nezvyklý. „Všechny čtyři tratě musíme absolvovat v devatenácti hodinách, což je nesmírně náročné. Program je skutečně atypický, ale daný pro všechny," pokrčila smířlivě rameny trojnásobná zlatá olympijská medailistka.

„Já jsem nadšená, že mohu na šampionátu vůbec startovat, protože jsem si musela místo vybojovat sama. Netěžila jsem z výsledků Martiny. Takže skladbu programu vůbec neřeším," usmála se Nikola Zdráhalová.

Jak budou vypadat hodiny českých reprezentantek do startu? „Páteční pozdní začátek mi vůbec nevadí. Všichni vědí, že mojí vášní je spánek. Takže si alespoň mohu dlouho přispat ráno i po obědě," lebedila si Sáblíková.

Nechce odjíždět s prázdnou

V průběhu odpoledne zamíří do haly Thialf, absolvuje tradiční rozcvičovací procedury. Pak vyrazí do bitvy o vteřiny na tratích 500 metrů a kolem jednadvacáté hodiny odstartuje šestnáctinásobná světová šampiónka do závodu na 3000 metrů.

Zatímco ve čtvrtek mířila po večeři, k níž si dopřála steak, na lůžko už krátce po osmé hodině, v pátek se na pokoj dostane až krátce před půlnocí. „Klíčové bude se rychle vyjet na kole, doplnit energii, tekutiny a bez prodlev se dostat do postele," popisovala plán Sáblíková.

Jenže ani v klidu hotelového pokoje nebude mít klid. „Po prvním dnu vždy špatně spím. Takže na mně se negativně program může projevit spíše v sobotu, kdy se startuje už v půl dvanácté. Po závodech si své vystoupení promítám v hlavě znovu a znovu," krčila rameny.

V sobotu si přitom na dlouhé převalování bude muset nechat zajít chuť. Už v jedenáct hodin totiž startuje závod na 1500 metrů. Sáblíková si opět dopřeje důkladné rozcvičení, pak bude čekat na vyvrcholení bitvy, na jejímž konci by měla být desátá medaile z evropského šampionátu.

„Nechci odjíždět s prázdnou. Aktuálně neumím moc po tréninkovém manku způsobeném zraněním kolena vyhodnotit svoji rychlost. A přijde mi, že Wüstová je strašně rychlá. Má skvělou formu," krčila rameny Sáblíková. „A ty ji snad nemáš?" dodával nejlepší české závodnici kuráž trenér Petr Novák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.