Hlavní obsah

Z šatů do dresu! Drobná Češka se nebojí železa, chce urvat 200 kilo!

Praha

Váží 60 kg, dokáže ale zvednout i činku o hmotnosti 175 kilogramů. Valerie Mirić je totiž powerlifterkou. Její doménou je silový trojboj, který se skládá z dřepu, bench pressu a mrtvého tahu. „Zvedat těžké činky jsem nejdřív vůbec nechtěla. Bála jsem se, že budu velká, mužná, svalnatá a ošklivá. Ale časem mi došlo, že je to naopak. Zvedání vah dělá krásná těla.“ říká. Vy se o tom můžete přesvědčit v našem videu.

Powerlifterka Valerie MirićVideo: Sport.cz

 
Článek

135 kg v dřepu a 175 kg v mrtvém tahu - to jsou její současná maxima. V mrtvém tahu by se brzy chtěla dostat na dvoustovku. Bude to ovšem dřina. Každých pět kilo navíc totiž znamená měsíce tvrdého a také bolestivého tréninku. „Na tu bolest si ale člověk nějak zvykne, nejhorší je se soustředit. Musíte se dostat do stavu, kdy jste jenom vy a činka. A to je obrovsky těžké," připomíná největší úskalí svého sportu.

Aby tréninky nebyly pořád stejné, ráda si je zpestřuje. Se svým přítelem a zároveň trenérem strongmanem Jiřím Tkadlčíkem do nich zařazují i dost netradiční prvky. Třeba párový bench press nebo speciální zvedačku, kdy jí přítel jednou rukou zvedne nad hlavu.

Reklama