Hlavní obsah

MOV navrhuje vybrat letos pořadatele LOH pro roky 2024 i 2028

Lausanne

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru navrhla, aby letos v září byly přiděleny letní hry současně na roky 2024 i 2028. O pořadatelských městech, respektive pořadí, v jakém by je měly uspořádat, by se rozhodlo mezi Paříží a Los Angeles, které jsou jedinými kandidáty na hry v roce 2024. Rada MOV se na tom dohodla na zasedání v Lausanne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olympionici (zleva): Miroslava Topinková Knapková, Kristýna Fleissnerová, Jaroslav Kulhavý, Lenka Antošová, Lukáš Malešic a Jakub Podrazil a nástupová kolekce pro LOH v Riu.

Článek

"Je to jedinečná příležitost, když už máme dva tak skvělé uchazeče. Lepší kandidáty si vlastně nelze představit," konstatoval prezident MOV Thomas Bach.

Členové MOV budou o návrhu hlasovat na mimořádném zasedání 11. a 12. července znovu v Lausanne. O pořadateli, či pořadatelích se rozhodne 13. září v Limě. Naposledy bylo o dvou organizátorech naráz rozhodnuto v roce 1921, kdy Paříž získala hry na rok 1924 a Amsterodam na rok 1928.

Oba nynější uchazeči už uspořádali olympijské hry dvakrát - Los Angeles v letech 1932 a 1984, Paříž v letech 1900 a 1924. Oba organizační výbory oficiálně deklarovaly zájem pouze o hry v roce 2024. Zástupci pařížské kandidatury již dříve prohlásili, že o pozdější termín nemají zájem, představitelé Los Angeles nebyli tak striktní a starosta Eric Garcetti dokonce myšlenku přidělení dvojích her podpořil.

Na uspořádání her v roce 2024 původně kandidovaly také Boston, Hamburk a Řím a Budapešť. Tato města ale zejména kvůli nízké podpoře veřejnosti postupně z boje odstoupila.

Reklama

Související témata: