Hlavní obsah

Královna evropského sprintu v testech létala. Hlavu má plnou olympijské výzvy

Praha

Ziskem titulu mistryně Evropy ve sprintu oslnila na začátku letošního roku česká rychlobruslařská reprezentantka Karolína Erbanová. Doufá, že na startu příští roku přidá do sbírky medaili z olympijských her. Byť teprve v pátek odstartuje sezónu, hlavu už má plnou myšlenek na únorové bitvy pod pěti kruhy v Pchjongčchangu.

Foto: Karel Felt

Rychlobruslařka Karolína Erbanová ukazuje bronzovou medaili, kterou si vyjela v závodě na 1000 metrů na MS v Heerenveenu.

Článek

Pětadvacetiletou rodačku z Vrchlabí čeká první ostrý test výkonnosti v pátek, kdy při úvodním dějství Světového poháru nastoupí v Heerenveenu k závodu na 500 metrů. „Už se nemůžu dočkat, až všechno vypukne. Formu mám dobrou," hlásila z Nizozemska.

Právě Heerenveen je pro Erbanovou od léta 2014 domovem. „Bydlím v docházkové vzdálenosti od haly, podmínky pro přípravu mám super. Už jsem si vytvořila zázemí. Cítím se tu jako doma," popsala Erbanová.

Odchod před více než třemi lety byl tehdy zdrojem nemalého napětí, když opustila trenéra Nováka, v jehož skupině se chystala společně s Martinou Sáblíkovou. Tehdy se rozhodla kvůli specializaci na krátké tratě odejít do Nizozemska, kde trénovala pod vedením Marianne Timmerové, trojnásobné olympijské šampiónky z Turína, respektive z Nagana.

Erbanová hned v první sezóně po odchodu vybojovala bronz na MS ze závodu na tisíc metrů. Letos v lednu pak ovládla mistrovství Evropy sprinterského víceboje. Zatímco začínala v týmu Continu, nyní je už druhý rok součástí sestavy Afterpay. A stejně dlouho se chystá pod taktovkou trenéra Dennise van de Guna. „Jde o super spolupráci. Klapalo to od samého začátku," rozplývala se Erbanová.

Do sezóny jde po evropském zlatu a výsledcích všech kontrolních závodů notně sebevědomá. „Nevynechala jsem nic z naplánovaných soustředění, objela jsem i všechny testy na kole," přiblížila program letních měsíců. Když pak došlo na kontrolní závody na ledovém oválu, výsledky naplnily Erbanovou nadšením.

„Nikdy během kariéry jsem nejezdila před sezónou rychleji," vracela se česká reprezentantka k okamžikům, kdy po závodní trase s ohledem na období doslova létala. „Přitom obecně platí, že vstupy do sezóny mám pomalejší a spíše se postupně rozjíždím. Tak teď jen abych na výkony navázala hned v Heerenveenu," přála si Erbanová.

Nemá v plánu závody světového poháru vypouštět. Nicméně netají, že někdy půjde na start z plného tréninku s ohledem na ladění formy ke klíčovým závodům celé sezóny, jimiž budou bitvy na olympijských hrách v Pchjongčchangu. „Ještě je třeba udělat spoustu důležitých malých kroků. Postupně musím vše vyladit k dokonalosti na únor, tudíž občas nebude ten výkon stoprocentní," připustila Ebanová, že absolutní prioritu mají starty v Jižní Koreji.

Dosud startovala na olympijských hrách ve Vancouveru a v Soči. Právě v Rusku v únoru 2014 dosáhla osobního maxima v podobě desátého místa z kilometrové i poloviční tratě. „Jsem v jiné pozici než na minulých hrách. Už pro mě není cílem kvalifikovat se. To bych měla zvládnout i v případě jen průměrných výkonů," přemítala česká reprezentantka.

Doufá, že v únoru bude mít formu, která jí zajistí pódiové umístění. „Jezdím mezi deseti nejlepšími už několik sezón. A v té poslední jsem byla přeci mezi nejlepšími pěti. Nebudu tudíž vyhlašovat, že chci být v desítce. To by byl alibismus. Medailové umístění, to je motiv, za nímž jdu," uvedla Erbanová.

Reklama

Související témata: