Hlavní obsah

Martina má splněno. Nebudeme nic lámat přes koleno, řekl kouč Novák před závody za oceánem

Praha

Rychlobruslařka Martina Sáblíková splnila cíl první části sezóny. Bronzem na pět kilometrů ve Stavangeru se kvalifikovala na ZOH do Pchjongčchangu na tři a pět kilometrů. Přes stálé bolesti zad odletěla na další dva závody Světového poháru, které se jedou první prosincový týden v Calgary a druhý v Salt Lake City.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková v závodu na 3000 metrů v rámci SP v Heerenveenu.

Článek

Kouč Petr Novák však nevylučuje, že na nich nebude startovat. „Rozhodneme se podle aktuálního zdravotního stavu. Prvořadým cílem je vyléčení problémů se zády. Ve Stavangeru za námi byl lékař Marcel Staša, který nechal udělat magnetickou resonanci a stanovil další postup. Martina má splněno, nic nebudeme lámat přes koleno. Prvotní je vyléčení. Nebudeme zbytečně riskovat, už to není potřeba. Je možné, že v horším případě Martina nebude za oceánem závodit," zdůraznil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo Novák.

„Konečně jsme se dočkali pódia, ale ve Stavangeru to bylo s velkou bolestí. Silnou stránkou Martiny jsou zatáčky, jenže vzhledem k bolestem zad, kdy trpěla především levá noha, se nemohla ani pořádně odrážet. Když viděla svůj čas, odešla do šatny, ani ji nenapadlo, že by mohla stát na stupních. Když jsem jí přišel říct, že si má jít pro medaili, nechtěla mi věřit," vrátil se k nedělnímu startu už s úsměvem Novák.

„V Heerenveenu prodělala ještě virózu, ale tam potřebovala jet, aby se kvalifikovala do Stavangeru na pětku v divizi A. V Norsku pak startovala proto, aby dojela nejhůře sedmá a kvalifikovala se na olympiádu. Rvala se s tím statečně, jak to umí snad jen ona a odměnou jí byl kromě splněného cíle i bronz," dodal s tím, že tenhle kov by bral i na olympiádě. „Pořád je to olympijská medaile a Martina už jich má pět, z toho tři zlaté," zdůraznil Novák.

Dvě olympijské postupové jistoty a dvě naděje

Jistotu startů v Pchjongčchangu má na 500 a 1000 metrů i Karolína Erbanová. Blízko postupu na 1500 metrů je také Nikola Zdráhalová. „Zatím je dvacátá, což by stačilo, ale má předpoklady ještě se posunout. Ve Stavangeru rozjela závod moc rychle, ale je mladá, pořád sbírá zkušenosti a důležité je, že se učí," konstatoval Novák s tím, že vyjet si olympijskou účast na této trati může i Sáblíková. Šance na to ještě bude.

Ve hře o ZOH je stále i Sebastian Druszkiewicz. „Zlepšuje se. Potřebuje se dostat na olympiádu alespoň mezi rezervisty. Jelikož nemáme žádného jiného chlapa, který by se tam mohl dostat, pokud by se mu to povedlo, dostal by automaticky šanci jako jediný zástupce jedné země," má spočítáno Novák. Otázku týmové soutěže momentálně neřeší.

Reklama