Hlavní obsah

Stokilový rumunský Tyson a kubánská esa v Praze. Boxerská show je tu

Praha

Historický okamžik? Ano. Kubánští boxeři po třiceti letech v Praze proti týmu soupeřů, jenž vzešel z nejlepších boxerských borců z celé Evropy. Toto představení se uskuteční v pražském Paláci Lucerna ve středu od 18 hodin. Nečekaná podívaná, která zahýbe boxerským prostředím?

Julio La Cruz Peraza při tréninku v Praze.

Článek

„Akce má v našem pojetí i vzdělávací charakter. Z našeho pohledu to není jen o show, byť těžko opakovatelnou, ale především o rozvoji českého boxu. Já osobně jsem měl to štěstí, že jsem před kvalifikací na olympijské hry mohl trénovat na Kubě, a byl to tak skvělý zážitek, proto jsem se rozhodl jej zprostředkovat i dalším českým boxerům a trenérům," vysvětluje Ladislav Kutil, bývalý český reprezentant a promotér galavečera Heroes Gate.

Vybraní čeští trenéři se zúčastnili také tréninku kubánské reprezentace, po jehož konci následoval dvouhodinový seminář vedený šéftrenéry kubánské reprezentace Rolandem Acebal Montesem a Raúlem Ángelem Férnandez Liranzem.

„Tito trenéři vychovali desítky olympijských vítězů, mistrů světa a dokázali získat dva tituly pro tým Cuba Domadores v nejprestižnější poloprofesionální boxerské soutěži WSB, kde se potkávají nejlepší světoví amatérští boxeři podle profi pravidel, tedy bez nátělníků a na pět kol. Na letošním mistrovství světa v Hamburku byla kubánská reprezentace vyhlášena jako nejúspěšnější tým celého šampionátu s pěti zlatými a dvěma stříbrnými medailemi," přiblížil úspěchy kubánského fenoménu Kutil.

Nápad vznikl při kafi

Největší hvězdou evropského výběru bude více než stokilový rumunský Tyson, jak se přezdívá Mihai Nistorovi. Ten totiž většinou vyhrává před limitem velmi útočným pojetím boxu a kromě titulu mistra světa APB se může jako jediný na světě pyšnit knockoutovým triumfem nad úřadujícím profesionálním mistrem světa v těžké váze Anthonym Joshuou. Tento Angličan v dubnu vstoupil do historie profesionálního boxu, když v titulovém zápase porazil legendárního Vladimíra Klička.

Ve výběru Evropy nebudou chybět ani čeští zástupci. Na podporu domácího publika se budou těšit dva odchovanci pražského boxu, několikanásobný mistr Česka a Bundesligy neporažený Erik Huliev a jeho mladší týmový kolega a naděje českého boxu Jiří Havel.

„Nápad přivézt do České republiky v současné době nejlepší tým světa vznikl v hlavách Dušana Palcra, Richarda Fuxy a Ládi Kutila, tuším, někde na kafi začátkem roku, pak už jen zbýval detail, a to celé zrealizovat a najít sedm bláznů z Evropy, kteří se Kubáncům postaví," usmál se Pavel Hynek, match maker a předseda dozorčí rady České boxerské asociace.

Reklama

Související témata: