Hlavní obsah

Bolesti nepominuly, přesto bude Sáblíková v Calgary startovat

Světový pohár v rychlobruslení pokračuje již tento víkend závody v kanadském Calgary. Chybět na startu pátečního závodu na tři tisíce metrů nebude ani česká hvězda Martina Sáblíková, přestože ji stále trápí bolavá záda. „Je to lepší, ale do ideálního stavu má Martina daleko. Bolesti ještě nepominuly,“ říká její trenér Petr Novák.

Foto: Pavel Lebeda pro Sport Invest Group

Trenér Petr Novák s Martinou Sáblíkovou.

Článek

Zdravotní problémy trápí Martinu Sáblíkovou na začátku olympijské sezóny. Třicetiletá rychlobruslařka kvůli bolavým zádům nemůže předvádět výkony, které ji vždy vynesly na stupně vítězů. Pod dvou Světových pohárech v Evropě se několikanásobná světová šampiónka přesunula s týmem za oceán, kde se v Calgary tento a v Salt Lake City příští víkend uskuteční další závody.

„Zdravotní stav Martiny je lepší než při svěťácích v Evropě. Do ideálního stavu má ale stále daleko, bolesti ještě nepominuly,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz a Právo Petr Novák, trenér českého týmu. „Martina musí být opatrná, záda stále cítí. Pomáhá jí fyzioterapeut,“ dodal.

Pátečního závodu na tři kilometry se trojnásobná olympijská vítězka zúčastní. „Trojka je pro nás důležitá. Uvidíme, jak se po ní bude cítit a pak se rozhodneme, jestli pojede i nějaký další závod,“ vysvětloval devětašedesátiletý kouč s tím, že přihlášená je na patnáctistovku, kilometr a týmový závod. „Účast na olympijských hrách v Koreji má jistou na pěti kilometrech. Podle bodů a času si myslím, že se kvalifikovala i na trojce.“

„Je tedy možné, že další závod na tři kilometry příští týden v americkém Salt Lake City vynecháme,“ připustil s tím, že by se zaměřili na kvalifikace na dalších individuálních tratích. „Rádi bychom také zkusili kvalifikaci na patnáctistovce, tam už má Martina účast na olympiádě také téměř jistou a pokud to půjde, zkusíme i kilometr,“ uzavřel Novák.

V Calgary se představí i další české reprezentantky. Sprinty na pět set a tisíc metrů pojede Karolína Erbanová. Na delších tratích pak budou bojovat Nikola Zdráhalová a Natálie Kerschbaummayr.

Reklama

Související témata: