Hlavní obsah

Federer má pátého Oscara, Williamsová vyhrála počtvrté

Monako

Nestárnoucí švýcarský tenista Roger Federer získal rekordní pátou cenu Laureus za vítězství v hlavní kategorii Sportovec roku. Na dnešním slavnostním vyhlášení v Monaku navíc šestatřicetiletý staronový lídr světového žebříčku obdržel sošku i za návrat roku. Mezi ženami získala sportovního Oscara už počtvrté rovněž tenistka Serena Williamsová z USA.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer získal rekordní pátou cenu Laureus za vítězství v hlavní kategorii Sportovec roku.

Článek

Federer v loňském roce vyhrál dva ze čtyř grandslamů - Australian Open a už poosmé Wimbledon a počet titulů z turnajů velké čtyřky zaokrouhlil na dvacet. Od 19. února navíc znovu kraluje světovému žebříčku. Ceny Laureus má už z let 2005 až 2008.

V hlavní mužské kategorii byli nominováni také jeho rival Rafael Nadal, fotbalista Cristiano Ronaldo, šampion formule 1 Lewis Hamilton, běžec Mo Farah a cyklista Chris Froome.

Williamsová dokázala v lednu triumfovat na Australian Open a získat 23. grandslamovou trofej, byť už byla těhotná. Na podzim pak porodila holčičku. Křišťálovou sošku už má doma z let 2003, 2010 a z předloňska.

Spolu s šestatřicetiletou tenistkou se o cenu ucházela její kolegyně Garbiňe Muguruzaová a další tři Američanky - sprinterka Allyson Felixová, plavkyně Katie Ledecká a lyžařka Mikaela Shiffrinová. Šestici nominovaných doplnila jiná atletka Caster Semenyaová z JAR.

Týmem roku byla vyhlášena dominantní stáj formule 1 Mercedes. Průlomem roku byl zvolen španělský golfista Sergio García a handicapovaným sportovcem švýcarský handbiker Marcel Hug.

Výběr držitelů sportovního Oscara probíhá ve dvou kolech. V prvním vybírá šest finalistů zhruba šedesát sportovních legend, ve druhém kole zvolí vítěze členové akademie. Ceny se udělují od roku 2000.

Reklama

Související témata: