Hlavní obsah

Cash games, nebo turnaje?

Správný výběr pokerové disciplíny je alfou a omegou vaší budoucí kariéry. Hledání té nejlepší volby sice není záležitostí na pár minut, ale vyplatí se být trpělivý a se všemi variantami se důkladně seznámit. I když pro ně platí stejná pravidla, hrát je stejným stylem v žádném případě nemůžeme.

Foto: Flickr

Ilustrační obrázek

Článek

Cash games a turnaje - v čem se liší?

Zásadním rozdílem mezi oběma disciplínami je to, jak v nich nakládáme s vloženými prostředky. V cash games si ke stolu přineseme určitý obnos, který pak do hry investujeme na základě našich rozhodnutí. Naproti tomu u turnajů nejdříve zaplatíme vstupní poplatek (takzvaný buy-in), za který dostaneme určitý počet žetonů podle předem stanovené struktury. Skutečné peníze pak získáme v případě, že se nám podaří dosáhnout na nějakou z vyplácených pozic.

Další velký rozdíl: povinné sázky (blindy) se v turnajích po určitých intervalech zvyšují. To má za následek větší dynamiku hry a docílení toho, že hráči postupně musí na změnu sázek reagovat a někteří postupně ze hry vypadávají, až zůstane pouze vítěz. Pokud by se blindy nezvyšovaly, hra by byla velice dlouhá a nezáživná.

Velkou roli při výběru varianty hraje také celková časová náročnost, která je nesrovnatelně vyšší u turnajové hry. U cash game se můžete kdykoliv rozhodnout vzít si své peníze a odejít ze hry. V turnaji ale zaplatíte buy-in a musíte hrát do té doby, než přijdete o všechny žetony nebo vyhrajete. Úspěšný turnaj pak může trvat i 10 a více hodin. Vše samozřejmě záleží na struktuře turnaje a počtu účastníků.

Pokud prohrajete celý svůj stack v cash game, můžete si ho následně u stejného stolu opět dokoupit. V turnajích toto můžete provést pouze tehdy, když se účastníte jejich takzvaných re-buy variant. Ani v nich ale doba určená pro dokoupení žetonů netrvá po celý průběh hry, je vymezena jen určitým časovým intervalem (standardně 1 hodina od začátku turnaje).

Výhody cash games:

- časová flexibilita - hru můžete kdykoliv ukončit

- možnost hrát i velmi nízké limity

Výhody turnajů:

- za malý vklad máte šanci hrát v případě garantovaných turnajů* o velké částky

- i v dražších turnajích nalezneme spousty špatných hráčů

* Herna určí pevnou minimální částku, o kterou se následně hraje. Pokud se určený minimální prizepool nevybere od hráčů, sama pak částku doplatí. Garance ovšem bývá často překročena.

Cash games

Co znamená značení u cash game stolů?

V lobby své oblíbené herny se v záložce Cash game (vedle jména stolu, počtu hráčů a dalších údajů) setkáte s údajem jako $0.05/$0.10 NL. Co tato čísla a zkratky znamenají?

Je to jednoduché - první číselný údaj znamená velikost malé povinné sázky, druhý pak analogicky výši velké sázky. Do hry si s sebou můžete většinou vzít až stonásobek velkého blindu, zde to tedy znamená $10 (tento limit lze označit také jako NL10). Existují ale i takzvané deep stoly, kde je tento limit ještě navýšen. Zkratka NL pak znamená, že se jedná o No Limit - vaše maximální sázka není nijak omezena. Kromě varianty No Limit se můžete setkat s verzí Fixed limit (hra s pevným limitem sázky) a Pot limit (sázka je omezena velikostí potu).

VARIANTY

Full ring (FR)

Označení hry, které se účastní 9-10 hráčů. Kritéria pro vybírání startovních kombinací jsou zde přísnější a je důležité se vyhnout hraní spekulativních hand z brzkých pozic. Hráči ale nejsou příliš tlačeni blindy a varianta je tak velice vhodná pro ty, kteří do tajů pokeru teprve pronikají.

Shorthanded (6-max/5-max)

Na shorthanded stolech se proti sobě postaví většinou 5-6 hráčů. Na rozdíl od FR můžeme profitabilně hrát více startovních kombinací a hra je celkově rychlejší a agresivnější. Doporučuje se zkušenějším hráčům.

Heads-up

Hra proti jednomu soupeři.

TURNAJE

Turnaje na více stolech (tzv. MTT - multitable tournaments)

Jak již název napovídá, jedná se o turnaje, kterých se účastní velký počet hráčů na několika souběžně hraných stolech. Pravidelné garantované MTT turnaje začínají v předem stanovený čas a bývá jich v online herně (odkaz na BetClic) několik desítek denně. V případě, že vyhlídnutý turnaj nestihnete, nabízejí některé herny možnost využít takzvané pozdní registrace, kdy se můžete do hry připojit i v jejím průběhu.

SnG (Sit and go) turnaje

Tyto turnaje nemají určenou žádnou pevnou dobu startu a spustí se ve chvíli, kdy se naplní požadovaná kapacita. Nejčastěji se můžete setkat s jednostolovými (STT) SnG turnaji, kde se na jednom stole sejde 9 hráčů a vyplácena jsou první tři místa systémem 50 % / 30 % / 20 %. SnG turnaje jsou skvělým způsobem, jak nastartovat bankroll, protože k jejich základnímu zvládnutí není třeba žádných složitých postupů a strategií. Pro hraní na nízkých limitech se stačí naučit několik základních pouček a disciplinovanou hrou a správným bankroll managementem si můžete zanedlouho přijít na pěkné peníze. SnG turnaje se liší především svou strukturou (rychlost, jakou se zvyšují povinné sázky, a jejich hodnota) a počtem hráčů. SnG turnaj se může hrát i jako heads-up – 2 hráči, 5- nebo 6-max nebo i pro 30 hráčů.

TYPY TURNAJŮ

Freezout turnaje

Označení freezout znamená, že v daném turnaji není povoleno dokupování žetonů. Pokud hráč o všechny žetony přijde, vypadává ze hry.

Re-buy & add-on turnaje (r/a)

Hráč si v případě ztráty celého stacku může turnajové žetony během předem stanovené doby dokoupit. Po skončení re-buy části si může dobrovolně zakoupit i takzvaný add-on, tedy jakýsi přídavek žetonů.

Satelity (online kvalifikace)

Jestliže si chcete zahrát turnaj s lákavou garancí, avšak buy-in je pro vás příliš vysoký, můžete se pokusit si své místo vybojovat v kvalifikaci. Kvalifikační turnaje fungují na stejném principu jako ty klasické s tím rozdílem, že za výhru v nich nedostanete peníze, ale tiket do turnaje s vyšším startovným. Za malé peníze se tak můžete při troše umu a štěstí dostat do velmi drahých turnajů.

Turbo turnaje

Turbo turnaje se vyznačují velice rychlým stoupáním povinných sázek, nejčastěji jsou jednotlivé blind levely (délka trvání úrovně) pětiminutové. Tento typ turnajů samozřejmě vyžaduje odlišný přístup a taktiku než turnaje klasické. Hráči nemohou donekonečna čekat na silné kombinace, musí umět manipulovat s mnohem menším stackem v porovnání s blindy a být si jisti preflop hrou.

Deepstack turnaje

Opak turbo turnajů. Často nabízí vysoký počet startovních žetonů a dlouhé blind levely, takže hráči mají prostor pro kvalitní hru. Deep strukturou oplývají především prestižní živé turnaje, ale nalézt je můžeme i v online pokerových klientech.

Freeroll turnaje

Jsou to MTT turnaje, za které nemusíte platit vstupní poplatek, a přesto máte šanci získat reálné peníze. Většinou se jedná o turnaje, které pořádají pokerové portály ve spolupráci s hernami, které do prizepoolu přidávají garantované částky. Freerolly jsou tak skvělou volbou pro začínající hráče, protože jim nabízejí možnost zkusit si hru a zároveň nastartovat počáteční bankroll bez nutnosti jakéhokoliv vkladu. Vašimi soupeři jsou zde v naprosté většině velice špatní hráči, kteří nemají s hrou žádné zkušenosti, a protože se nemusí obávat ztráty vkladu do turnaje, hrají otřesným způsobem.

Reklama