Hlavní obsah

Federer počtvrté za sebou vyhrál tenisové US Open

NEW YORK

Švýcarský tenista Roger Federer počtvrté za sebou vyhrál US Open a získal dvanáctý grandslamový titul v kariéře. První hráč světového žebříčku v nedělním finále porazil 7:6, 7:6 a 6:4 Novaka Djokoviče, který tak prožil neúspěšnou premiéru v boji o triumf na grandslamovém turnaji. Srbský tenista prohrál 0:3 na sety, ačkoliv si v průběhu zápasu vypracoval sedm setbolů.

Článek

Čtyřikrát za sebou dokázal US Open vyhrát naposledy legendární Bill Tilden ve dvacátých letech. Federer nyní jeho výkon vyrovnal a navíc se blíží i k 14 grandslamovým titulům Peta Samprase. "Trochu o tom přemýšlím," připustil šestadvacetiletý Švýcar. "V mém věku se dostat už tak blízko je fantastické. Doufám, že Peta překonám," dodal na tiskové konferenci.

Dvacetiletý Djokovič přitom vstoupil do prvního velkého finále bez zábran a držel se světovou jedničkou krok. Deset gamů si oba tenisté drželi servis, aniž soupeři povolili jediný brejkbol. V jedenáctém gamu přišlo první zaváhání a překvapivě ze strany Federera, který ztratil servis.

Srbský tenista podával na vítězství v setu, rychle se dostal do vedení 40:0 a zdálo se, že bez problémů dovede sadu do vítězného konce. Zaplatil však nováčkovskou daň, postupně promarnil pět setbolů a při následném brejkbolu pomohl Švýcarovi dvojchybou. Chybám se Djokovič nevyhnul ani ve zkrácené hře, v níž Federer otočil stav z 2:3 na 6:3 a díky soupeřově dvojchybě proměnil druhý setbol.

Smolná ztráta Djokoviče nezlomila

Smolná ztráta úvodního setu Djokoviče nezlomila a v úvodu druhé sady se díky brejku dostal do vedení 4:1. Federer se pak začal tlačit do jeho momentálně slabší bekhendové strany a vyrovnal, ale ve dvanácté hře se znovu před Djokovičem objevila šance na zisk setu.

Při Švýcarově podání měl dva setboly, ale o první ho Federer připravil esem a při druhém Srb zahrál míč o milimetry do autu. "Moje příští kniha se bude jmenovat Sedm setbolů," vtipkoval stále dobře naložený Djokovič po utkání. "Ale on prostě zase ukázal, že je nejlepší," dodal.

Stejně jako v úvodní sadě tak rozhodoval tie-break, v němž Federer zářil. Během zkrácené hry pokaždé trefil první servis, při svém podání vůbec nepřipustil výměnu a v těchto chvílích bezmocného Djokoviče porazil 7:2.

I v třetím setu byl duel naprosto vyrovnaný, oba hráči předváděli tenis nejvyšší kvality a drželi si servis. Federer v průběhu zápasu předvedl 42 vítězných úderů, Djokovič o deset méně. Švýcarský tenisový šampión však v klíčových momentech zahrával až neskutečné míče, a když v desáté hře dostal při Djokovičově podání šanci na ukončení zápasu, druhý mečbol proměnil.

Celý letošní rok měl Djokovič fantastický

"Prohrát ve třech setech, to je pro Novaka kruté. Na začátku mě zatlačil do kouta, zasloužil si lepší výsledek. Nejen tenhle turnaj, ale celý letošní rok měl fantastický. Takovýchhle bitev spolu svedeme ještě spoustu," ocenil protivníka vítěz.

Federer přiznal, že před finále rozhodně nebyl klidný. "Několik dní jsem byl nervózní, před zápasem se mi klepaly ruce, měl jsem je jako led. Leckdo řekne, že už bych na to měl být se svými zkušenostmi zvyklý, ale na něco takového se asi zvyknout nedá," dodal.

Stejně jako loni tak Federer vyhrál tři ze čtyř letošních grandslamových turnajů, zakleté pro něj stále zůstává jen antukové Roland Garros. Díky dnešnímu vítězství získal prémii 1,4 miliónu dolarů, další milión mu pak přibyl na konto jako bonus za nejlepší bilanci v sérii předchozích amerických turnajů.

Muži:
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Djokovič (3-Srb.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2), 6:4.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.