Hlavní obsah

Štěpánek ani Berdych do čtvrtfinále Wimbledonu nepostoupili

LONDÝN

Český tenista Radek Štěpánek vedl v osmifinále Wimbledonu nad Australanem Lleytonem Hewittem již 2:0 na sety, přesto zápas nakonec prohrál po setech 6:4, 6:2, 1:6, 2:6 a 2:6. Do čtvrtfinále tak postupuje Hewitt, jehož soupeřem bude Andy Roddick. Poslední český zástupce Tomáš Berdych totiž na londýnské trávě podlehl bývalé světové jedničce Roddickovi 6:7, 4:6 a 3:6.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Český tenista Radek Štěpánek během osmifinálového zápasu Wimbledonu proti Lleytonovi Hewittovi z Austrálie.

Článek

Štěpánkovo poraněné koleno vydrželo, a tak se mohl český tenista pustit do osmifinálového duelu s bývalým hráčem číslo jedna Lleytonem Hewittem z Austrálie. A úvod se rodákovi z Karviné vydařil. V prvních výměnách útočně hrajícího soupeře několikrát prohodil a sám se ujal taktovky zápasu. Oba tenisté si v průběhu prvního setu jednou prolomili podání. Rozhodujícím se stal 7. game, v němž se podařilo Štěpánkovi prorazit podání Hewitta podruhé. Na konci setu měl Čech sice problémy s proměněním setbolu, na pátý pokus se mu to přesto podařilo.

V úspěšné hře založené na dobrém servisu a bez nevynucených chyb pokračoval Štěpánek i ve druhém setu. Opět získal soupeřovo podání, své uhájil a nakonec poměrně snadno získal druhý set. V dalším průběhu hry ale jako by si oba tenisté vyměnili role. Českému daviscupovému reprezentantovi se nedařila útočná hra a Hewitt postupně získával úderovou jistotu. Zejména díky povedeným returnům se brzy Australan ujal vedení ve 3. setu 4:0. Poté byl zápas zhruba na hodinu přerušen pro déšť.

Přestávka pomohla Hewittovi

Pauza ale Štěpánkovi nepomohla. Naopak Australan jako by v kabině našel ještě více sebevědomí. Druhou sadu dovedl do vítězného konce a stejně úspěšně vstoupil do setu čtvrtého. Trápícímu se Štěpánkovi prorazil hned dvakrát v řadě podání a položil tak základ svému vítězství ve čtvrtém setu.

O postupujícím do čtvrtfinále nakonec musel rozhodnout pátý set. V posledním dějství zápasu od začátku dominoval Hewitt. Čistou hrou prorazil úvodní Štěpánkův servis, svůj si naopak podržel, aniž by český hráč jedinkrát returnoval. Štěpánek bojoval, ale prorazit dobře servírujícímu Australanovi podání se mu nepodařilo a s Wimbledonem se loučí.

Hewitt se v boji o finále střetne s Andy Roddickem, který nedal šanci poslednímu českému zástupci ve dvouhře londýnského grandslamu Tomáši Berdychovi. Bývalá světová jednička porazila Berdycha po setech 6:7, 4:6 a 3:6.

První set prohrál Berdych až v tie-breaku, s Američanem držel v úvodu krok i na servisu, když zahrál sedm es, proti deseti Roddickovým. V dalších setech už ale získal navrch dvojnásobný finalista Wimbledonu, jenž nakonec za hodinu a 48 minut postoupil i díky 24 esům. Berdych, který měl před zápasem s Roddickem vyrovnanou bilanci dvě vítězství a dvě porážky, jich zahrál celkem devět.

WIMBLEDON, Češi:
Muži, dvouhra - osmifinále:
Hewitt (Austr.) - Štěpánek (23-ČR) 4:6, 2:6, 6:1, 6:2, 6:2, Roddick (6-USA) - Berdych (20-ČR) 7:6 (7:4), 6:4, 6:3.
Muži, čtyřhra - 3. kolo:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Friedl, Škoch (ČR) 7:5, 6:3, 6:1, Blake, Fish (USA) - Damm, Lindstedt (15-ČR/Švéd.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 6:4.
Ženy, čtyřhra - 3. kolo:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (ČR) 2:6, 6:3, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
M. Bryan, Matteková-Sandsová (6-USA) - Petzschner, Záhlavová-Strýcová (Něm./ČR) 6:1, 6:1.
Smíšená čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Benešová (12-ČR) - Matkowski, Raymondová (3-Pol./USA) 4:6, 6:4, 6:2.
Ostatní výsledky najdete zde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.