Hlavní obsah

Čeští tenisté se vrátili z Chile šťastní, ale hodně unavení

PRAHA

Šťastní a spokojení z dobře odvedené práce, ale zároveň hodně unavení ze čtyřiadvacetihodinového letu, se dnes vrátili čeští tenisté z Chile, kde po výhře 4:1 vybojovali postup do semifinále Davisova poháru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český daviscupový tým. Zleva Ivo Minář, jaroslav Navrátil, Jan Hájek a Lukáš Dlouhý

Článek

"Jsem velice rád, že jsme se vrátili z mise v Chile a byla tak úspěšná. Když jsem se tu minulou neděli dozvěděl, že nebude hrát Tomáš Berdych, tak i velký optimista by jen těžko čekal, že můžeme v Chile uspět a vyhrát 4:1," řekl novinářům na tiskové konferenci kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

Ten měl obavy ze zápasu nejen kvůli absencím v současnosti dvou nejlepších českých hráčů Berdycha a Radka Štěpánka, ale také kvůli divoké atmosféře, která podobné sportovní akce v Jižní Americe provází. Ke všemu se navíc přidaly potíže s tréninkovým kurtem, který právě Navrátil označil po příletu za oraniště.

Vše ale nakonec pro české barvy dopadlo až nad očekávání dobře. "Po těch strastech s kurtem, který byl katastrofální, je to fantastický výsledek a chtěl bych za to klukům poděkovat. Z náhradníků se stali hrdinové. I když musím říct, že pro obě strany to bylo stejné, protože Chilané také neměli kde trénovat," prohlásil Navrátil.

Krátká oslava po rozhodujícím bodu

Při vedení 3:0 a tím pádem zajištěném postupu do semifinále, v němž zamíří český tým do Srbska, se v sobotu našel prostor i pro menší oslavu dílčího úspěchu. "Krátká oslava byla v sobotu po té čtyřhře. Ale jen krátká, protože kluci ještě v neděli potom hráli," uvedl Navrátil.

Vítěznou sestavu ve složení Ivo Minář, Jan Hájek, Lukáš Dlouhý a František Čermák přišel na letiště přivítat i prezident tenisového svazu Ivo Kaderka. "S velikým potěšením vítám kluky po té mimořádně úspěšné misi. Ze zdravotních důvodů jsem v Chile nebyl, ale přestože jsem obrovský optimista, takovou výhru a třeba i spláchnutí olympijského vítěze (Nicolase) Massua jsem opravdu nečekal," připustil Kaderka.

I přes absence hvězd Štěpánka s Berdychem však před odletem věřil v postup mezi nejlepší čtyři světové týmy, který Čechy opět přiblížil možnosti obhajoby účasti ve finále z minulého ročníku.

"Pevně jsem věřil a doufal, že v tom utkání zvítězíme, ale že to bude takhle, to mě nenapadlo ani ve snu. Ten výsledek mě obrovsky těší," uvedl Kaderka. "Co předvedli kluci, to je dostatečná odpověď kritikům, kteří mluví a píší o krizi českého tenisu," dodal Kaderka.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová