Hlavní obsah

Navrátilová: Kvitová je neústupná, nechtěla bych proti ní hrát

MELBOURNE

Martina Navrátilová by měla z Petry Kvitové strach. Tenisová legenda v dějišti Australian Open v Melbourne prohlásila, že je ráda, že proti české kometě, která v loňském roce zvítězila ve Wimbledonu a Turnaji mistryň, nemusí nastupovat. Zároveň prohlásila, že současnou jedničku ženského tenisu Caroline Wozniackou nikdo jako vládkyni nevnímá.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Americká tenistka českého původu Martina Navrátilová

Článek

Navrátilová, jediná česká či československá tenistka, která kdy dosáhla na pomyslný tenisový trůn, nepochybuje o tom, že Kvitová ji bude co nevidět následovat. Současná hráčka číslo jedna Dánka Wozniacká podle ní na pozici číslo jedna nepatří. Ale ne kvůli tomu, že se jí ještě nepodařilo triumfovat na některém z grandslamových turnajů, jak jí mnoho odborníků vyčítá.

„Jde o bodování. Pokud by byl i v loňském roce používán stejný systém udělování bodů, v němž získávaly hráčky bonusové body za vítězství nad (nejlepšími) soupeřkami, Kvitová už by byla jedničkou. Nikdo si ve skutečnosti nemyslí, že Wozniacká je správné číslo jedna,“ prohlásila Navrátilová.

Tenisty v Melbourne trápí vedro. Petra Kvitová se ochlazuje během osmifinálového duelu se Srbkou Ivanovičovou.foto: ČTK/AP/Sarah Ivey

Osmnáctinásobná grandslamová vítězka má pro Kvitovou samá slova chvály. „Petra ovládá velmi dobře údery z obou stran. Hráčky mají obvykle dominantní forhend nebo bekhend, ale ona zvládá obě strany. Výborně podává a navíc je schopná údery dobře mixovat,“ prohlásila Navrátilová na adresu tenistky z Fulneku.

Kvitová je silnější mentálně

Pětapadesátiletá rodačka z Prahy si nenechala ujít osmifinálový souboj Kvitové proti Srbce Aně Ivanovičové. „I její přístup je fantastický, je odhodlaná se stále zlepšovat. V dnešním zápase promáchla jednoduchý míč nad hlavou, ale hodila to za hlavu. Prohrála snad šest výměn v řadě, ale nakonec si podání uhájila, když předvedla za stavu 30:30 skvělé podání,“ vzpomněla Navrátilová na konec druhého setu, který Kvitová i přes potíže dovedla do vítězného konce.

„V minulých letech a dokonce i v loňském roce tyto zápasy prohrávala, nebo díky těmto momentům ztrácela koncentraci. Nyní se ale ihned vrátila do zápasu. Je neústupná. Jsem ráda, že nemusím stát na druhé straně sítě,“ prohlásila Navrátilová.

Běloruská tenistka Viktoria Azarenková na Australian Open.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Kvitová má tak nejenom podle Navrátilové, ale i podle mnoha jiných odborníků, našlápnuto k tomu, aby na postu světové jedničky zůstala delší časový úsek. „Při tak časté absenci Sereny Williamsové potřebujeme novou superstar, která by ze sebe vyzařovala jistotu. Myslím, že Petra se jí může stát. Azarenková se zdá být také na vzestupu, nemůžeme ji proto přehlížet. Ačkoliv ještě nikdy nedosáhla na finále grandslamového turnaje, ale přibližuje se k úspěchu kousek po kousku,“ prohlásila tenistka, která v současnosti žije v USA na Floridě.

Pokud by Kvitová i Běloruska Azarenková vyhrály ještě dva zápasy na Australian Open, utkaly by se ve finále.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 5 : 2 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 5 : 2 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová