Hlavní obsah

Tenisté se bojí dopingu, pijí raději jen minerálku

MELBOURNE

Podle Andre Agassiho už současný tenis není, co býval. Nemá tím ale tentokrát na mysli úroveň předváděné hry nebo stesk po dlouhých výměnách, kterými svého času poutali diváky k sedadlům Björn Borg či Ivan Lendl. Trápí jej něco jiného, stejně jako ostatní hráče - strach z podezření z dopingu.

Foto: Internet

Ani Andre Agassi už si není ničím jistý

Článek

Po postupu do třetího kola na Australian Open, se Agassi vložil do debaty o tom, zda je antidopingový režim v tenise fér vůči samotným hráčům. Hráči světového okruhu už si totiž nejsou ničím jistí a před strachem z pádu do náruče dopingové aféry si odříkají tradiční vitamínové doplňky nebo medikamenty.

Obavy z tábora tenistů zesílily po posledním obvinění Grega Rusedského, jenž měl pozitivní test na nandrolon. Britský tenista se však hájí tím, že nandrolon se do jeho těla dostal díky nápoji, který dostal od oficiálních trenérů ATP a věří, že proto bude brzy očištěn.

Těžký život profesionálního tenisty

Agassi přiznal, že ani on už si není pořádně ničím jistý a že si na všechno dává setsakramentský pozor. Naposledy s menším problémem musel zápasit těsně před Australian Open, kdy se mu na pravé ruce udělala vyrážka.

"Normálně bych použil nějaký obyčejný krém a víc se tím nezabýval. Takhle jsem nejprve raději důkladně prostudoval třístránkový leták,  jestli krém neobsahuje nějakou zakázanou složku. Taková je realita současného života profesionálního tenisty," dodal trpce.

Něco k pití? Pouze minerálku, díky...

Podle Alberta Costy ze Španělska dokonce vzrůstá počet tenistů, kteří se při zápasech ve velkém vedru bojí pít cokoliv jiného než minerální vodu . "Hráči jsou vystrašení. Když se mezi sebou bavíme v šatně, tak slyšíte jenom: ´Buď opatrný na tohle, dej si pozor na tamto..."

Poněkud paranoidní atmosféra panuje i mezi tenistkami, což potvrdila hrající legenda Martina Navrátilová. "Je to problém, protože jako profesionální sportovci potřebujeme dodávat tělu vitamíny a další prostředky pro regeneraci unaveného těla."

Není třeba být paranoidní

"Spousta hráčů ale stále trochu riskuje. Ne každý totiž snáší jen tohle nebo tamto," řekla Navrátilová s tím, že ona sama věří snad jen nápoji Gatorade. "Člověk si nesmí tolik připouštět, že by mohl být z něčeho obviněn, protože jinak by z něj byl pěkný paranoik."

Vzápětí ale dodává, že se například snaží vyhýbat nějakým večírkům, kde se kouří. "Dávám si v poslední době pozor na to, abych nepřišla na nějakou párty, kde se kouří. To by se při nějakých testech mohlo v organismu objevit, zvlášť pokud by se tam kouřila marihuana."

"Není to jednoduchá situace, ale je lepší se podřídit nějakým omezením, než se dostat do jakéhokoliv podezření. Prostě si už musíme zvyknout, že nemůžeme použít nebo pozřít, cokoliv nás napadne," uzavřel třiatřicetiletý Agassi.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová