Hlavní obsah

Doufám, že výhra v turnaji mi pomůže i na US Open, říká Kvitová

New Haven

Petra Kvitová v sobotu získala v New Havenu na místním turnaji druhý titul za poslední dva roky, navíc během čtyř zápasů neztratila ani set a získala tak svůj třináctý vavřín na okruhu WTA. „Moc nehraju na šťastný a nešťastný čísla. Jsem hlavně ráda, že jsem po ne úplně dobrých turnajích v Montrealu a Cincinnati zabrala, hrála dobře, což je největší bonus,“ těšilo Kvitovou, kterou nyní čeká US Open, které je pro českou tenistku nejhorším grandslamem.

Foto: Fred Beckham, ČTK/AP

Tenistka Petra Kvitová se raduje z vítězství nad Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

Článek

„Z vítězství v New Havenu mám radost, vyhrála jsem letos po Wimbledonu druhý titul, ale uvědomuju si, že to, oč tady kráčí, je přede mnou," řekla Kvitová v telefonickém rozhovoru pro ČTK. „Jela jsem do Ameriky kvůli US Open. Jsem ráda, že jsem odehrála zápasy, co jsem potřebovala, tohle mi doufám pomůže."

V druhém největším městě státu Connecticut má Kvitová za uplynulé tři ročníky bilanci 12 výher a jedné porážky loni ve finále. „Těžko říct, proč se mi tady daří. Přijedu sem a vždy mi to dodá sebevědomí, protože vím, že tady umím hrát. A možná je tady něco podobného jako ve Wimbledonu," uvažovala. „Kurt mi docela sedí, je rychlejší, město je klidné a výborně se o nás starají. Cítím se tady dobře."

Ze své hry měla svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy radost obecně. „Šlo mi hodně dobře podání, výměny jsem nezakončovala hekticky, pár míčů jsem doběhla a i voleje byly super, když už jsem se dostala na síť, takže vše dobrý," hodnotila.

Sama zmínila dobrý servis. Například v semifinále proti Australance Stosurové dala jedenáct es a třemi uzavřela první set. „Když mi podání chybí, tak jsem poloviční, ale teď mi pomáhá v důležitých chvílích, což je určitě velké plus. Díky tomu se někdy nemusím dřít ve výměně a můžu si to vzít do svých rukou," řekla.

Z New Havenu se rychle přesouvala do New Yorku. Klidný New Haven vystřídá rušný život velkoměsta a turnaj, který příliš nemusí. „Ve srovnání s Wimbledonem je US Open úplně nebe a dudy. Nejsem člověk vyhledávající americkou show, já jsem wimbledonská, mám ráda klid a pohodu," porovnala. Její slova dokumentuje fakt, že Wimbledon letos podruhé vyhrála, na Roland Garros i na Australian Open už byla v semifinále, zatímco na US Open se dosud nedostala přes čtvrté kolo.

Dříve ji ve Flushing Meadows trápilo i astma, ale to se zlepšilo. „Snad by mě to nemělo omezovat," doufala. Oproti New Havenu se na US Open liší i odskoky míče, které jsou na grandslamu vyšší. „Ale je to stejný pro všechny. Když se to sejde, mohla bych na US Open někdy uhrát hezký výsledek," řekla.

V 1. kole se Kvitová střetne s Kristinou Mladenovicovou. S Francouzkou (73. na žebříčku WTA) má bilanci 1:1 a loni s ní prohrála na halovém turnaji v Paříži. „Střílí to a má výborný servis. Dokáže se vyhecovat na hráčky z desítky, takže si musím dát opravdu velký pozor. Bude to těžký zápas o psychice," očekává Kvitová.

Do US Open vstupuje aktuální světová čtyřka s možností, že na jeho konci může být poprvé světovou jedničkou. K tomu musí US Open vyhrát a doufat, že se nebude dařit domácí hvězdě Sereně Williamsové a Rumunce Simoně Halepové.

„To je teorie, ale to jde mimo mě," tvrdí Kvitová. Už v lednu 2012 ji dělila v Sydney jedna výhra od postu první hráčky světa. „Žebříček se odvíjí od toho, co uhrajete, jak jste na tom tenisově. Já na žebříček nehledím a soustředím se na každý zápas, a když jich na US Open přijde co nejvíc, tak přijde i žebříček, a to je bonus."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.