Hlavní obsah

Navrátilová čeká na nabídky koučování top hráčů. I Lendl bude možná znovu trenérem

New York

Českoamerická tenisová legenda Martina Navrátilová je připravena rozšířit okruh bývalých slavných hráčů a hráček, z nichž se stali trenéři současných hvězd. Průlom tohoto trendu nastal zejména poté, co Brit Andy Murray angažoval Ivana Lendla, jenž už sice v této sezóně úspěšnou spolupráci přerušil, ale koučování se do budoucna nezříká.

Foto: Petr Horník, Právo

Tenisová legenda Ivan Lendl. Bude znovu trenérem?

Článek

Navrátilová, o níž se často mluví v souvislosti s možnou spoluprací s českou jedničkou Petrou Kvitovou, se nechala slyšet, že by ráda využila své taktické a strategické know how, jímž by mohla dostat ze hry potenciálních svěřenců maximum.

„Tohle zkrátka nejde ničím nahradit, osobně si to rozebrat a dostat se do jádra hry. A to je možné dělat opravdu jen se špičkovými hráči, když se snažíte najít tu tenkou hranu úspěchu. Jde třeba o bekhendový slajs nebo volej, který můžete použít jednou nebo dvakrát za zápas, ale mohou být rozdílem mezi vítězstvími a porážkami," vysvětlovala vítězka osmnácti grandlsamových turnajů ve dvouhře výhody možné spolupráce.

Nicméně zatím se stále žádný seriózní zájemce či zájemkyně o její služby neozval. „Baví mě dostávat se do těch největších detailů sportu. Jsem si jistá, že se to stane (trénování někoho ze současné špičky)," uvedla pražská rodačka.

Lendl: Trénovat jen, když to bude mít smysl

To Ivan Lendl během US Open prohlásil, že by byl při případném výběru nového svěřence velmi vybíravý. O spolupráci by uvažoval jen v případě, že by to celé „dávalo správný smysl".

„Ani s Andym by to neklaplo, kdyby se ozval o dva roky dříve nebo o dva roky později. Musí to být někdo, u koho cítím, že mu mohu něco nabídnout. Kdyby šlo třeba o Johna Isnera, asi bych mu nebyl schopen radit, jak trefovat servis," vzal si Lendl za příklad amerického bombarďáka.

Někdejší dlouholetá světová jednička se před novináři ještě jednou vrátila k důvodům, které vedly k ukončení spolupráce s Murraym, jehož dovedl mimo jiné k titulům na US Open a ve Wimbledonu.

„Šlo o kombinaci mnoha věcí, jako třeba o to, že jsem hrál víc veteránských turnajů nebo o to, že se jedna z mých dcer vrátila domů. Navíc mojí matce je už 79 let a žije v Praze, potřebuji tedy jezdit do České republiky častěji než dřív. A to věčné létání je osina v pr....," řekl Lendl.

Pomohla by Martina Navrátilová jako trenérka české jedničce Petře Kvitové?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
Celkem hlasovalo 5360 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová