Hlavní obsah

Konkurence pro Fed Cup? WTA chystá turnaj osmi nejlepších národních týmů světa

New York

Zrodí se nová konkurence pro tenisový Fed Cup? Šéfka ženského profesionálního okruhu WTA Stacey Allasterová prozradila americkému listu The New York Times, že chystá jednotýdenní turnaj elitních národních týmů, tedy jakýsi světový pohár, který by se hrál vždy na jednom místě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český fedcupový tým v posledních letech slaví úspěchy. Bude i ozdobou nové soutěže?

Článek

Byť to Allasterová vehementně popírá, pokud by se myšlenka povedla realizovat, znamenalo by to velkou výzvu pro existující Fed Cup pořádaný Mezinárodní tenisovou federací ITF, která s WTA dost často není schopna najít společnou řeč.

WTA počítá s tím, že by nová soutěž vznikla do tří let a měla by zahrnovat sedm nejlepších dvojčlenných národních týmů světa, jejichž pořadí by se určovalo na základě umístění na žebříčku WTA nejlepších hráček jednotlivých států, a jeden tým by si vysloužil účast po obdržení divoké karty.

Podle Allasterové hovoří pro zavedení nové soutěže průzkum, který oslovil pět tisíc tenisových a jiných fanoušků na pěti trzích během první poloviny tohoto roku.

Zájem mají i televize

„Z průzkumu trhu vyplynulo, že zájem mají i potenciální pořadatelská města, sponzoři i televizní stanice. Chtějí ale, aby se turnaje zúčastnily ty nejlepší z nejlepších a šlo o zápasy v klasickém formátu. Jednoznačnou podmínkou pro to, aby do akce investovali milióny je účast všech hvězd," řekla Allasterová americkému listu.

Nemá ale prý jít o truc podnik vůči Fed Cupu potažmo ITF, která zavrhla návrhy aby se Fed Cup změnil na týdenní turnaj namísto současné celoroční soutěže. „Nemyslím si, že je to ohrozí, oba turnaje mohou fungovat současně," řekla šéfka profesionálního okruhu.

Objevují se však také spekulace, že ze strany WTA jde možná také reakci na návrh ITF podmínit účast hráček na olympijských hrách odehráním alespoň čtyř zápasů ve Fed Cupu.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová