Hlavní obsah

Novotná si při uvedení Síně slávy připomněla nejslavnější porážku

NEWPORT (USA)

Sám prezident tenisové Síně slávy Tony Trabert uvedl do elitní společnosti v americkém Newportu českou tenistku Janu Novotnou. Společně s wimbledonskou vítězkou z roku 1998 vstoupili během padesátiminutového ceremoniálu mezi legendy také další slavní hráči Jim Courier, Yannick Noah a bývalý funkcionář Burch Buchholz.

Článek

Brněnská rodačka Novotná při svém uvedení označila jako nejdůležitější moment kariéry nikoli jeden z mnoha vyhraných turnajů, ale naopak památnou prohru ve wimbledonském finále v roce 1993. Zápas se Steffi Grafovou, v jehož rozhodující sadě vedla česká tenistka již 4:1 a nakonec ho prohrála, měl pro ni velký význam. "Nakonec jsem to brala jako velmi pozitivní zkušenost," uvedla Novotná.

Také jako připomínku svého osudového turnaje původně Novotná chtěla, aby ji do Síně slávy uvedla vévodkyně z Kentu, jež jí po dvou prohraných finálových duelech nakonec před sedmi lety předala wimbledonskou trofej. Vévodkyně však do Newportu nemohla přijet, a tak Novotná zvolila prezidenta organizace a bývalého skvělého hráče Traberta. Slavný okamžik své dcery sledovala na centrálním dvorci areálu v Newportu i matka Libuše Novotná.

Šestatřicetiletá Novotná je tak šestou zástupkyní české tenisové školy, která si od roku 1955 vysloužila členství v Síni slávy. Před ní se uvedení dočkali Jan Kodeš, Hana Mandlíková, Jaroslav Drobný (za Velkou Británii) a dnes již američtí občané Ivan Lendl a Martina Navrátilová.

Tenistka vyznávající útočné pojetí hry vyhrála během své profesionální kariéry ve čtyřhře a smíšené čtyřhře šestnáct grandslamových turnajů. Na okruhu WTA se radovala z 24 turnajových triumfů ve dvouhře, dalších 76 přidala v deblu. Má také dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili z olympijských her. Kariéru ukončila v roce 1999.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.