Hlavní obsah

Jsem schopná grandslam vyhrát, myslí Plíšková. Může být i světovou jedničkou, přidává trenér

Singapur

Desátým rokem se tenistka Karolína Plíšková zlepšuje. Zatímco rok 2006 zakončila na 1168. místě, po tom letošním, ověnčeném finále US Open, skončí pátá, nejhůře šestá. Věří, že může být v příštím roce ještě lepší a nebojí se mluvit nahlas o zisku grandslamového vavřínu.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková v utkání se Španělkou Gabriňe Muguruzaovou na Turnaji mistryň.

Článek

"Loni jsem byla těsně jedenáctá, tak je to zlepšení. Spokojenost," řekla čtyřiadvacetiletá hráčka. Soupeřky udivuje skvělým servisem a přímou agresivní hrou, kterou je schopna porazit kohokoli. "Neskutečné! Pořád to jde nahoru," zářil její kouč Jiří Vaněk po vyřazení české jedničky z Turnaje mistryň.

K vrcholům roku patří první grandslamové finále Plíškové, v kterém neměla v září v New Yorku daleko k titulu. Předtím ovládla velký turnaj v Cincinnati a se sezónou na okruhu WTA se premiérově loučila v Singapuru mezi elitní osmičkou roku.

"Závěr sezóny se povedl. Po Paříži a po Wimbledonu jsem si říkala, že budu ráda, když zůstanu v žebříčku ve dvacítce, ale skončím nakonec ještě líp než loni. S rokem jsem celkově moc spokojená a příští budu ještě silnější," věří Plíšková.

Má na všechny na světě, libuje si Vaněk

Dokázala porážet hráčky světové desítky, na US Open si poradila i s tehdejší světovou jedničkou Serenou Williamsovou. "Má na všechny na světě a to je pro nás dobrý signál do dalších sezón," řekl Vaněk. "Udělali jsme velký kus práce, posunula jsem se zase dál, ale pořád je co zlepšovat. Mám ještě ve hře docela výkyvy, a když nebudou, můžu se posunout ještě výš," dodala Plíšková.

Ve spojitosti s jejím jménem se od US Open skloňuje zisk grandslamového titulu. Sama se tím netají. "Já tomu věřím. Cíl vyhrát grandslam mám a vím, že jsem toho schopná. Už jsem byla hodně blízko. Myslím, že by se to jednou mohlo podařit. Mám před sebou ještě hodně tenisu," řekla rodačka z Loun. "Já tomu pevně věřím, že na to Karolína určitě má, ale má před sebou ještě práci," řekl Vaněk.

S případnými grandslamovými vavříny se dá mluvit i o pozici světové jedničky. "Když je schopná porazit kohokoli na světě, jednou jedničkou může být, ale jednička na světě znamená být celý rok neskutečně konzistentní," řekl Vaněk. To ukazuje Němka Angelique Kerberová, která ovládla Australian Open, US Open, k tomu hrála finále Wimbledonu a sesadila z pozice první hráčky Serenu Williamsovou.

"Kerberová to dokázala až ve svých 29 letech. Tenis se posouvá nahoru, spíš to vyhrávají zkušenější borci, kteří si prošli psychickým stresem a umí to líp zvládnout. Karolína má před sebou suprovou kariéru, má dobře našlápnuto. Učí se hodně z každého zápasu, ale má před sebou ještě moc práce," opakoval Vaněk.

Karolína je mladá v hlavě, myslí kouč

Aktuálně je pátá a podle Vaňka to odpovídá jejím schopnostem. "Žebříček je spravedlivý a páté místo je pro tak mladou holku skoro jako první. Ty čtyři před ní (Kerberová, Williamsová, Radwaňská a Halepová) jsou starší a zkušenější, vším si už prošly a ví, jak v krizových situacích zahrát. Proto jsou vepředu. Karolína je ještě mladá v hlavě, ale za rok může být mentálně silnější a porážet je," věří Vaněk.

Vedle tenisu a zvládání zápasů se Plíšková také učí vystupovat v šatech po červeném koberci na společenských akcích. V Singapuru mezi elitní osmičkou poznala, že to je nezbytnost. "Musí se s tím naučit pracovat, je to součást tenisu. Říkám jí, když nedáváš rozhovory, tak to znamená, že nikoho nezajímáš. Musí se to naučit mít trošku v lásce, protože tím bude víc vidět a nedá se to udělat bez toho," řekl Vaněk.

Plíškovou ještě čeká finále Fed Cupu a pak si plánuje pořádně odpočinout. Letos nebude hrát exhibiční asijskou ligu IPTL jako před rokem. "Chci se na další rok připravit co nejlépe a lépe než loni, protože sezóna byla dlouhá," uvedla.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová