Hlavní obsah

Mistry čeká cesta do neznáma

PRAHA

Jen oni dva z českých sportovců se mohou chlubit tím, že jsou čerstvými mistry světa v letní olympijské disciplíně. Soupeře deblkanoistů Jaroslava Volfa a Ondřeje Štěpánka bude v příštím roce motivovat touha porazit světové šampióny.

Foto: www.slalomtroja.cz

Ilustrační foto

Článek

Ani srpnový titul z pražské Troji jim nestačil, aby se dostali do desítky nejlepších českých sportovců roku. "Já to víceméně čekal, jsme malý sport," smířeně praví Štěpánek. Mistrovský titul jim nijak zásadně život nezměnil. "Občas mě někdo pozná díky tomu, že šampionát měl v televizi hodně prostoru a sponzoři s námi vzhledem k tomuto úspěchu prodloužili smlouvy. Víc mi změnilo život narození dcery," vykládá Štěpánek.

Peníze za loď i na cesty

Dvojice tak stejně jako atletický olympijský vítěz Šebrle dostala na přípravu od Českého olympijského výboru nejvyšší možnou dotaci -400 tisíc korun. A určitě se jim hodí, příští rok pro ně totiž bude hodně nákladný - čekají je cesty do Jižní Ameriky i do Asie, kam je zavedou vrcholy příštích dvou sezón.

Detaily možnosti čerpání dotace ještě prostudované nemají. "Asi se ty peníze převedou z olympijského výboru na kanoistický svaz a my z toho budeme čerpat na materiál, přípravu nebo potravinové doplňky a pak to budeme vyfakturovávat. Budeme to muset rozpočítat na dva roky, hlavně s výhledem na olympiádu," přemítá o dva měsíce starší z dvojice, jež je po něm přezdívaná Volfíci. Část prostředků padne i na nákup nové lodi. "Jednu máme hrazenou od oddílu, druhou si platíme sami. Tu potřebujeme, protože cestování letadlem je pro lodě nebezpečné, můžou se zatoulat nebo poškodit," uvědomuje si.

MS v neprobádaných končinách

Společně s lodí je první delší cesta čeká začátkem března. S ostatními reprezentanty se vydají do pro ně zatím neprobádaných končin - Brazílie. Právě tam se na podzim příštího roku koná mistrovství světa. "V březnu je jediný možný termín na trénink, voda tam poteče asi osmnáct dnů, tak je chceme využít kompletně," říká Volf. Co zatím o tamním kanálu vědí? "Skoro nic," usměje se holohlavý vodák. "Viděl jsem akorát fotky na internetu z nějakých domácích závodů. Vypadal širší, vodnatý a s velkými schody. Ale někdo zase říkal, že ta voda je spíš pomalejší," krčí rameny.

Účast na MS v Brazílii si však musí nejprve vybojovat. Na rozdíl třeba od atletiky nemají totiž obhájci start na příštím šampionátu jistý. "Kritéria jsou pro všechny stejná, jedou se čtyři nominační závody, nejhorší výsledek se škrtá a ti s nejlepším součtem jedou. My ale máme nějaké plusové body, takže kdyby se stalo něco nepředpokládaného, například zlomilo pádlo, mohlo by nám to pomoci. Ale rozhodně na to nebudeme spoléhat," říká rázně Volf.

Na Peking mohou trénovat v Nizozemsku

Zatímco o brazilském kanálu má alespoň kusé informace, o tom, jaká bude trať pro olympiádu v Pekingu, může zatím jen spekulovat. "V Sydney byl areál senzační a voda těžká. V Aténách byl větší kanál a voda ještě těžší. Takže čekám, že v Pekingu to bude něco, co jsme ještě neviděli," usmívá se bronzový medailista z aténských her. "Ale čím je voda divočejší, je sice pro nás těžší, ale pro diváky zase atraktivnější. Aspoň není nouze o chyby."

Pekingský kanál uvidí až při testovacích závodech, ale trénovat na něj mohou v Nizozemsku. Proč zrovna tam? "Podle čínských plánů vystavěli kopii areálu, aby tam Evropané a Američané mohli trénovat, protože v Pekingu na to bude omezený čas. Ale teď tam byla skupina Luboše Hilgerta a Číňané říkali, že ten kanál tak stejný není," krčí Volf rameny.

V Pekingu se očekává domácí medailová žeň ve většině sportů, ale ve vodním slalomu se zatím Asiaté příliš neprosazují. I když, vyloučeno není nic... "Ondra se teď vracel z dovolené přes Slovinsko, kde bylo mistrovství světa juniorů, a po první jízdě tam Číňané dokonce vedli," líčí Volf. "Ti dospělí často přešli z rychlostní kanoistiky, takže jsou na tom hodně dobře fyzicky, ale u nás spíš rozhoduje technika a oni jsou takoví tvrdí. Na singlech jim to jde líp, ale deblkanoe vyžaduje větší souhru a oni to ještě do sebe nestihli dostat," vypráví. "Ale jestli se to aspoň trochu naučí a pak přijdou mladší, kteří to začnou dělat od začátku, můžou se do špičky dostat," domnívá se Volf.

Štěpánka budí dcera, Volfa do svatby netlačí

Jeho parťák toho teď po narození dcery moc nenaspí. "Občas říká, že probdí noc a že se mu špatně vstává," usmívá se Volf. "Snažím se trávit s rodinou co nejvíc času, ta nevyspalost je ale jediná obtíž," spokojeně vykládá čerstvý otec dcery Julie.

Volf s přítelkyní Marií zatím svatbu nechystá. "Ani z druhé strany na to není tlak," usmívá se. Nový rok tak přivítá s partnerkou, ale i vodáckými kolegy. "Strávíme ho s partou kamarádu z Olomouce, pojedeme na hory k přítelkyni Kamila Mrůzka," plánuje.

Reklama