Hlavní obsah

Knapková, Synek a ženský dvojskif postoupili do finále MS i na OH

MNICHOV

Tři české posádky si ve čtvrtek na veslařském mistrovství světa v Mnichově zajistily postup do sobotních bojů o medaile a zároveň se kvalifikovaly na olympijské hry v Pekingu. V hlavním finále se představí skifaři Miroslava Knapková s Ondřejem Synkem a ženský dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková. Čtyřka bez kormidelníka se mezi postupující trojici nevešla, a tak ji boj o účast na olympiádě čeká v B-finále.

Foto: Jiří Koliš

Skifařka - Miroslava Knapková

Článek

Knapková se představila v prvním semifinále a hned v úvodních metrech se usadila v čele. Na kilometru měla náskok téměř tři vteřiny na druhou Čang Siou-jün z Číny, o který však ve druhé polovině trati přišla. Pět set metrů před cílem sice ještě vedla, ale ve finiši ji druhá skifařka z letošního Světového poháru předjela. Postup do finále a do Pekingu však Knapková, která bude ve finále obhajovat stříbrnou medaili, bez problémů jistila.

"Před odjezdem na mistrovství světa byl postup do finále mým tajným přáním, takže už mohu říci, že mám v podstatě splněno. Teď už bude všechno jen bonus. Nebudu svázaná," oddechla si před novináři Knapková, kterou v závěrečné přípravě trápily zdravotní problémy. Proto před odjezdem ani nemluvila o obhajobě medailí z posledních dvou šampionátů.

Její velký náskok z počátku závodu však prý nebyl výsledkem taktiky a rychlého nástupu. "Ale bylo dobře, že se to tak vyvíjelo. Po kilometru mi ale začaly docházet síly a myslela jsem, že už nepostoupím. Sedm set padesát metrů před cílem jsem si ale řekla, že jsou to tři nejdůležitější minuty v sezóně a že to musím ubojovat," přiznala Knapková, která se představila v mnohem pomalejším semifinále. Ve druhé jízdě by se svým časem byla až pátá. "Otázkou je, jak jim foukalo, jestli se nezměnil vítr. Já jsem hlavně ráda, že jsem postoupila, a dál to neřeším," řekla.

Synek po problémech s veslem dojel třetí

Podobně jako Knapková si vedl i Synek, který stejně jako ve čtvrtfinále dojel třetí. Vítěz letošního Světového poháru měl problémy na startu, kdy mu vypadlo veslo z ruky, takže chytil takzvaného "kraba", a ztratil tak přibližně dvě vteřiny. "Start byl hodně špatný, až jsem se lekl. Navíc jsem pak kraba chytil ještě jednou," řekl Synek novinářům.

Rychle se však dotáhl na čelo startovního pole, ve kterém se držel šampión z posledních dvou MS Mahe Drysdale z Nového Zélandu, a o jeho postupu nebylo pochyb. Bronzový skifař z loňského MS v britském Etonu se dokonce dokázal přiblížit i k druhému Marcelu Hackerovi z Německa, ale předjet jej nezvládl. "Dokázal jsem je dojet, abych se k nim dostal do kontaktu, ale pak jsem zase ztuhnul. Poslední pětistovku jsem se tak trochu trápil," přiznal veslař pražské Dukly.

Dvojskif Antošová, Vařeková postoupil ze třetího místa

Z třetího místa do finále postoupil i dvojskif Antošová, Vařeková; který nestačil na britskou a rumunskou dvojici. Na čtvrté Američanky však měly čtyřnásobné světové šampiónky v kategoriích juniorů a do 23 let bezpečný náskok šesti vteřin. "My jsme maximálně spokojené. Kvalifikovaly jsme se na olympiádu a jsme ve finále A, takže budeme určitě lepší než před rokem, kdy jsme byly sedmé," radovala se v cíli Antošová. Na lepším výsledku se podle ní projevil větší počet odjetých těžkých závodů. "Na juniorských šampionátech či do třiadvaceti let je konkurence mnohem slabší a je to znát hlavně na prvním kilometru," podotkla veslovodka posádky Antošová.

Postoupit do bojů o medaile se tak ve čtvrtek nepodařilo jen čtyřce bez kormidelníka Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth, která obsadila až páté místo. Veslaři pražské Dukly však mají velkou šanci kvalifikovat se na olympiádu v malém finále. K postupu do Pekingu jim stačí porazit jedinou posádku.

"To, že nám to ve dnes nevyšlo, ani není velké zklamání. Sice jsme letos na všech regatách byli ve finále a tajně jsme na postup mezi šest nejlepších pomýšleli, ale projevilo se, že zde foukal protivítr. Kluci jsou nejmladší a nejlehčí posádka ve startovním poli, takže jim síly došly dříve," řekl po čtvrtečním závodě trenér Petr Blecha. V malém finále prý jeho svěřenci budou usilovat o vítězství. "Chceme ho zkusit vyhrát. Vzhledem k našim letošním výsledkům je postup na olympiádu povinnost," podotkl Blecha.

Reklama