Hlavní obsah

Nový reprezentační kouč Kyněra chce plavání vrátit do Evropy

PRAHA

Nastartovat změnu v systému českého plavání, aby se vrátilo alespoň do evropské špičky, chce Jiří Kyněra. Znojemského kouče v neděli do funkce nového reprezentačního trenéra potvrdil výkonný výbor Českého svazu plaveckých sportů, jenž zasedl při mistrovství republiky v Praze-Podolí. Kyněra, osobní kouč kdysi nejlepšího českého závodníka Květoslava Svobody, nahradí po OH v Pekingu dosavadní trenérku Jaroslavu Passerovou.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Čerství medailisté z ME v plavání v krátkém bazénu Květoslav Svoboda (vlevo) a Ilona Hlaváčková.

Článek

Pryč jsou doby, kdy Ilona Hlaváčková, Svoboda či Daniel Málek vozili medaile a úspěchy z vrcholných soutěží. "Svět i Evropa nám hodně uplavaly. Nebude to snadné a je to spíš běh na dlouhou trať než záležitost čtyř let," řekl Kyněra, který byl zvolen právě na další olympijský cyklus do her v Londýně 2012. "Takový stav, který teď panuje, se nezlomí za rok a obávám se, že ani za čtyři roky. Ale někdy s tím začít musíme," prohlásil trenér.

Ještě na olympiádě v Aténách byl Svoboda devátý v nejnabitějším závodu všech dob na 200 metrů volný způsob, ale od té doby se trápí nejen on, ale i celé české plavání. V zákulisí se kritizuje hlavně svazové vedení, které nedokázalo dřívější úspěchy marketingově využít a motivovat mládež. I to chce Kyněra změnit. "Talenty musíme najít, ale dostatečně je i motivovat. Je to i o penězích," uvedl kouč, jehož asistenty budou Vlastimil Perna z Kopřivnice a kouč juniorů Michal Beránek.

České plavání bude o jednotlivcích

Právě finanční ohodnocení reprezentantů by mohlo podle něj tuzemské plavání pozvednout. Exkluzivní společnost reprezentantů, olympioniků a minimálně semifinalistů na vrcholných akcích by dostávala měsíční apanáž a nemusela plnit limity. "Měli by absolutní zelenou," vysvětlil Kyněra. Jako místopředseda svazu a člen výkonného výboru prosadil uvolnění financí pro tyto případy. Takzvaná skupina B, účastníci MS a ME, budou rovněž dostávat příspěvky na přípravu, ale plnění limitů je čeká.

V reprezentaci podle Kyněry budou také všichni mistři republiky a plavci, kteří dosáhnou výkonů ohodnocených 810 body podle maďarských tabulek. "Ale to bude pro všechny spíš motivační záležitost, aby měli pocit, že také budou v reprezentačním týmu," neznačil Kyněra, že tato skupina český svaz finančně moc nezatíží. "České plavání bude vždy o jednotlivcích a takové závodníky si budeme muset hýčkat," plánoval. Chce jim zajistit i kvalitní lékařské, masérské, biochemické či fyzioterapeutické zabezpečení.

S Kyněrou souhlasí někteří bývalí trenéři. "Je to dobrý plán, záleží, jak se ho ale podaří realizovat," řekl ČTK Jaroslav Strnad, který vedl reprezentaci v úspěšných letech 2000-2004. "Něco nastartujeme, ale jestli se v tom bude i nadále pokračovat, to se teprve uvidí," podotkl Kyněra.

Jako svazový funkcionář je připraven prosadit své názory v nejužším vedení svazu. "Budu se snažit," slíbil. Chce práci dělat čtyři roky, pak uvidí. "Hlavně, aby se v tom pokračovalo, já už u toho pak být nemusím," dodal.

Reklama

Související témata: