Hlavní obsah

Kajakářky Kumžáková a Víchová získaly na MEJ další stříbro

SZEGED

České kajakářky Karolína Kumžáková a Martina Víchová získaly na juniorském mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v Szegedu druhou medaili. Po sobotním stříbru z kilometru v neděli dojely druhé i ve finále poloviční trati. Jejich dramatický souboj s německou posádkou musela rozhodnout až cílová fotografie, která přisoudila o 162 tisícin sekundy prvenství soupeřkám.

Článek

Kumžáková s Víchovou tak potvrdily pověst sběratelek stříbrných medailí, druhé místo obsadily i na loňském mistrovství světa. "Jsme strašně šťastný, protože na pětistovku jsme to nečekaly. I když nám chyběl ten kousíček. Nemyslím si, že jsme někde udělaly chybu," uvedla Víchová v tiskové zprávě výpravy.

Kumžáková si pochvalovala vydařený start. "Ten byl výborný, byly jsme hned vepředu. I na dvěstěpadesátce jsme byly první. Já v konci závodu většinou nemám sílu, ale teď jsem sílu měla, že jsem u toho i řvala," prohlásila kajakářka.

"Karolína je v tomto týmu srdcař-závodník a Martina je ten výkon. Je to dobrá posádka a určitě mají na to takovéhle závody vyhrávat," řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Na stupně vítězů nakonec vystoupila Kumžáková sama. Víchová se musela připravovat na finálový start čtyřkajaku, v němž posléze dopádlovala na čtvrtém místě.

Česká čtyřkanoe byla osmá 

Ve finálových závodech juniorských kanoistů si nejlépe vedli Marek Spálenský s Danem Drahokoupilem, kteří na deblkanoi obsadili páté místo. Radek Miškovský dojel ve finále C1 šestý, česká čtyřkanoe byla osmá.

Odpolední finálový blok kategorie do 23 let poznamenala nahlášená bomba v areálu, který musel být vyklizen a soutěže byly na dvě hodiny přerušeny. "Já jsem svůj závod stihnul, ale myslím si, že je to pro ostatní nepříjemné a může to i ovlivnit výkon. Nikoliv ze strachu, ale protože to změní načasovanou přípravu na start," řekl kanoista Jaroslav Radoň.

Ve finále A v "třiadvacítce" obsadili deblkanoisté Jan Kindelman a Martin Egermaier sedmé místo, deblkajak Lucie Matoušková, Anna Adamová dojel osmý. Mladí čeští reprezentanti celkem na ME vybojovali čtyři medaile.

Reklama